Bob

Kursus Teknologi Kambing Boer 9 – 11 Januari 2009

In agriculture, Akuakultur, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan, Percutian, pertanian, SEO on Disember 12, 2008 at 10:54 am

Salam kpd rakan2 semua,
Setelah bertungkus lumus di dalam 5 bulan yang lepas start dari maha hinggalah membuat selection kambing, kini kami mempunyai masa dan berpeluang untuk menganjurkan kursus.Kami akan anjurkan kursus teknologi penternakan kambing boer dan Kami alu2kan kepada semua penternak mahupun yang baru nak menternak untuk turut
serta di dalam kursus ini, dimana kami bawakan 2 penceramah yang terkenal di Australia serta 1 pakar nutrisi permakanan haiwan ruminan no 1 di Malaysia dari Mardi iaitu Dr Wan Zahari dan 2 Dr verterinar dalam perubatan serta beberapa penternak yang telah berpengalaman lebih 3 tahun dalam kendalian secara moden dan efisyen skala besar operasi harian ternakan dalam industri ternakan untuk berkongsi pengalaman serta memberi pelbagai tip yang bersesuaian yang diboleh pakai dengan environment disini. Kursus ini lebih kepada Seni Pembakaan Kambing Boer, diharap rakan2 yang telah register atau belum sila mengumpul pelbagai soalan khasnya dari segi seni pembakaan, agar kita dapat tahu gambaran sebenar yang dialami dan cara penternakan yang dipraktis disana.Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila lawati www.boerbest.com . Terima Kasih.
-Another Event Brought to you by BoerBest Group

Objektif

1 – Memberi pendedahan yang sebenar kepada peserta mengenai kambing Boer dari segi pengurusan, penjagaan, pembiakan, permakanan dan perubatan menerusi penceramah berpengalaman yang terkenal di dunia penternakan kambing serta wakil dari agensi kerajaan yang berkaitan.

2 – Berkongsi pengalaman dan maklumat mengenai industri penternakan kambing Boer di Australia melalui penceramah jemputan – Jim Boer dan Geoffrey Davies

3- Memberi panduan dan bimbingan kepada peserta mengenai pemasaran dan pengurusan kewangan bidang penternakan kambing.

4 – Memberi peluang kepada peserta melalui pengalaman lawatan sambil belajar di kandang ternakan kambing Boer

Kambing….kambing datang lagi…

In Kambing boer, penternakan on Oktober 14, 2008 at 7:01 pm

Kali ini aku berkesempatan lah berada dalam Boerbest Group untuk shipment ini kerana pada shipment yang lepas aku tidak berada bersama mereka kerana urusan peribadi di luar kawasan.

Ini ada lah shipment stage ke-3 untuk melengkapi kontrak pembekalan baka kambing boer kepada MADA & JPH yang berjumlah 2100 ekor.

Kali ini shipment agak mencabar kerana dilakukan dalam bulan puasa yang lalu. Kelewatan juga berlaku semasa “clearance” disebabkan oleh masalah-masalah tertentu yang tidak dapat dielakkan.

Oleh sebab itu ada beberapa kes kematian kambing yang tidak diingini berlaku diluar kawalan kami. Walaubagaimanapun ianya dapat dikawal dan jumlah peratusnya adalah kecil.

Bagi pembeli-pembeli setia kami, insyallah setiap pembelian anda adalah dijamin oleh kami selama 7 hari selepas penerimaan.

HABUAN MAHA..PERCUTIAN KE PULAU KAPAS TERENGGANU

In artikel, Percutian on Oktober 14, 2008 at 6:16 pm

Berakhirnya MAHA 2008, maka berakhirlah kerja keras selama ini bagi memastikan “group” ini menyertainya. Sehubungan dengan itu maka tiba lah habuan bagi mereka yang terlibat.

Pada akhir bulan ogos sebelum bulan puasa kami telah memilih Pulau Kapas, Terengganu sebagai tempat percutian.

Lama tak jumpa pantai nie…sesekali mengasingkan diri dari dunia kambing buat seketika.

Bagi aku nie memang kali pertama jejakkan kaki ke Pulau Kapas. Sebelum ini adalah beberapa pulau yang aku dah jelajahi seperti Pulau Besar, Pulau Tinggi, Pulau Sibu, Pulau Pemanggil , Pulau Aur semuanya di perairan Mersing, Johor.

Langkawi pun pernah juga tetapi aku rasakan Pulau Langkawi dah terlalu komerisial..keaslian semulajadi semakin lenyap. Kalau nak pi “shopping” boleh lah.

Alhamdulilah setelah kami tiba disana suasana memang cantik dan sesuai dengan diri aku yang pecinta alam semula jadi. Tapi yang malasnya walaupun dah ada kat pulau fikiran dan mulut asyik citer pasal kambing…..apa daaaaaaa….orang nak bercuti la..

Ok lah aku sertakan lah sedikit lagi gambar-gambar di sana..biar gambar jer cerita…aku penat nak cerita..sebab sekarang nie aku bukan sahaja penulis blog jutawantani nie tetapi dah terjerumus menjadi pembantu penulis blog berkaitan isu-isu panas nie (politik laaa)..

Malah sekarang ada jemputan pula menjemput aku menjadi sebagai penceramah kepada golongan siswa-siswi…oh tidak..bersediakah aku????

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers