Bob

Iklan Jawatan Kosong Di Kem.Pertanian & Industri Asas Tani

In agriculture on Mac 6, 2007 at 12:39 pm
Print E-mail

Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sedang menguruskan pengambilan bagi mengisi kekosongan jawatan-jawatan seperti berikut:

i) Iklan Jawatan Tukang K2 R11
ii) Iklan Jawatan Pemandu R3
iii) Iklan Jawatan PAP N1
iv) Iklan Jawatan PRA R1
v) Iklan Jawatan JAGA R1

Taraf jawatan-jawatan tersebut adalah tetap. Sehubungan itu pengambilan jawatan Pemandu Kenderaan Gred R3, Pembantu Am Pejabat Gred N1, Pekerja Rendah Awam Gred R1 dan Jaga Gred R1 yang bertaraf sementara yang telah diiklankan pada bulan Ogos 2006 adalah dibatalkan. Calon-calon yang telah mengemukakan permohonan sebelum ini boleh memohon semula menggunakan Borang Mohon Jawatan di MOA.

Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

Terima kasih

————————————————————————————

Peluang Kursus!

FAKTA ! Tahukah anda bahawa biz mengeluarkan anak ikan lebih menguntungkan berbanding mengeluarkan ikan dewasa…..

Ikuti kursus lengkap teori dan praktikal pembenihan anak ikan…

Tarikh : 11 Mac ~ 13 Mac 2007
Tempat : Sg Besar, Selangor ( lokasi : antara Tanjung Karang dan Teluk Intan)
Bayaran : RM 500 ( termasuk makan minum, tempat tinggal, nota dan sijil )
setelah diskaun 50%…harga biasa RM 1000
Penganjur : Pengusaha tulen…10 tahun pengalaman

Thank you
sabakAgro
http://www.sabakagro. com.my

*sila hubungi pihak berkenaan..penulis hanya menyebarkan sahaja…

About these ads
  1. saya fauzi.. umur saya 20 tahun. saya hendak berniaga tetapi saya tiada duit yang banyak dan saya nak tahu perniagaan ape yang mendatangkan lumayan ?

  2. saya rafi merupakan pejar tahun akhir dalam Sarja Muda Sains (Ekologi & Biodiversiti- Botani). Saya mengambil kursus ini kerana kerajaan masa kini hendak memajukan pertanian negara…tetapi, bagaimana saya hendak menymbang kepakaran saya?

  3. Saya merupakan pelajar lepasan diploma pertanian dari kolej RISDA Melaka. Saya berminat untuk menceburi di dalam perniagaan pertanian terutamanya menternak kambing boer tetapi masalah yang saya hadapi ialah untuk mendapatkan modal untuk memulakan perniagaan saya. Adakah cara dan apakah cara tersebut untuk saya mendapatkan modal tersebut?

    • salam…saya dari sabah bekas pelajar upm dalam bidang sains pengguna.slps belajar di upm saya mengikuti kursus pertanian bersepadu di iatc penampang,sabah dalam pengkuhususan landskep.di iatc kami belajar semua bidang spt hortikultur,penternakan ikan air tawar,verteriner,agronomi dan pemprosesan makanan.sambil belajar saya membuat pondok cendawan dan membuat permohonan untuk mendapatkan bantuan modal dengan mengisi borang 4p di pejabat daerah pertanian masing-masing.jumlah bantuan diberikan ialah sebanyak rm10,000 tanpa dibayar balik oleh pemohonan.saya nasihatkan afiq datanglah ke pejabat pertanian dan tanyalah mengenai borang tersebu.bantuan akan lulus sekiranya ada bukti walau sedikit usaha daripada afiq untuk mengusahakan penternakan kambing, contohnya sediakan tapak atau tanaman untuk rumput napper dan apa-apa saja jenis rumput yang sesuai untuk kambing..

  4. Saya bekerja dalam sektor prindustrian tetapi saya bercita-cita menjadi seorang usahawantani yang moden dan berjaya,masalahnya sekarang modal tidak mencukupi.Apakah ada cara bagi sesuatu badan pembangunan usahawan bagi memberi pinjaman modal bagi membantu bakal usahawan macam saya untuk memulakan usaha penternakan…?

  5. Saudara firdaus..dalam apa2 jua perniagaan atau bidang yang nak diusahakan mesti ada rintangan yang perlu kita hadapi…sebenarnya ada badan2 yang boleh membantu anda..tetapi berbalik pada diri adakah kita sudah bersedia..maka haruslah belajar..dan mencari kursus..menambah ilmu dan lagi baik kalau kita dah mula cuba kecil-kecilan supaya tahu akan potensi diri kita dalam bidang tersebut…then baru lah kita boleh fikir bagaimana nak menyediakan kertas kerja kerana kita dah nampak atau tahu apa yang kita perlu buat..so baru lah badan2 ini baru ada keyakinan untuk membantu usawahan2 muda seperti saudara…..jika kita nak sesuatu..kita tetap kena usaha..tidak semua datang bergolek…ingat tu….

    wassalam..

  6. saya dah 2tahun graduet. sampai sekarang masih tercari2 peluang pekerjaan. masih tiada. saya pemegang diploma kejuruteraan mekanikal pertanian. tiada kah kekosongan jawatan ini di malaysia untuk wanita?

  7. Salam haryati..saya tak pasti tentang ini tetapi saya nak suggestkan satu portal yang haryati boleh browse untuk mencari kerja yang specialized dalam pertanian atau penternakan.. http://www.agribazaar.com.my daftar dan andan boelh cari menu tawaran kerja ini dibawah column ekstra..disebelah kanan website tersebut..

  8. pada sesiapa yang inginkan kursus perikanan secara percuma sila telefon 04 9171468 Jitra Kedah.

  9. saya ingin memulakan perniagaan menternak ikan tetapi saya tak ada pengalaman dalam bidang ini

  10. aluuu…. dengar ternak lintah ade untung gak
    camne aku nak dapat maklumat tentang pertenak kan lintah ekkk..emmm kat mane ade krusus ternak lintah…macam mane dio punye market…???? Hidup melayu..

  11. saya pelajar tahun akhir jurusan teknologi & pengurusan perladangan dr uitm shah alam.saya amat tertarik dan berminat untuk menternak ayam kampung memandangkan permintaan ayam kampung semakin meningkat.tp saya tidak tahu bagaimana cara untuk merealisasikan niat saya untuk menternak ayam kampung secara komersial. boleh saya tahu bagaimana caranyer.?

  12. nama saya amru,saya ingin memcuba dalam bidang perniagaan tetapi tidak tahu bagaimana hendak memulakannya..bangaimana untuk memcari tmpt atau tanah untuk tujuan menternak.

  13. Berminat menjadi Usahawan

    Ingin Menjadi Agen Pembekal Ikan Terubok Masin Sarawak.

    Tidak memerlukan modal yang besar. Bergantung kepada kesesuaian perniagaan anda.

    Jika berminat sila tel: 014 6915630 Kuching atau e-mail ke cozygroups @yahoo.com untuk maklumat lanjut.

  14. Our professional services inclusive of:-

    Landscaping services, chemical and
    fertilizers supply, sodding grass,
    office cleaning services…

    check it out for vacancy in agricultural
    industry such as horticulturist, landscape
    supervisor,business development executive,
    general clerk….at:-

    http://mfitegas.blogspot.com/

  15. saya berminat dalam bidang penternakan kambing. adakah terdapat kursus khas dengan bayaran yang minima untuk saya sertai? atau, adakah terdapat rancangan penternakan lain yang lebih mudah dan menjimatkan?

  16. salam,sy mnternak n menjual ayam kampung,pada mn2 tokey kdi makan,restoran,pemborong,n org prsendirian yg brminat bleh mndptknnya dgn sms@call 0179792462,tiada minimum order,pghantaran disediakn utk skitar temerloh,mntakab,lmbah kelang,.tiada kos pnhantaran..tq,salam..

  17. saya dah bosan bekerja di dalam sektor perkilangan dan saya amat berminat dalam bidang pertanian dan perniagaan tapi tak tau bagaimana cara nak mulakannya.
    saya tinggal di bandar kajang.bantulah saya kerana saya ingin menyahut seruan kerajaan untuk masuk kedalam bidang pertanian pula.

  18. hai, apa yang saya nasihatkan ialah pilih mana-mana bidang yang betul-betul anda minati dan yang paling penting tapak untuk memulakan projek anda.keadaan tempat,suhu dan pesekitaran hendaklah benar-benar sesuai dengan bidang tersebut.

    jika anda telah memilih mana-mana bidang, saya nasihatkan anda mengikuti kursus dan di sana anda akan dapat menambah pengetahuan anda. disamping itu juga anda hendaklah banyakan membaca dan selalu bertanya kepada orang yang ada pengalaman dalam bidang tersebut. semoga berjaya..assallamualaikum..

  19. aku ader sijil SKM aquaculture tp aku cari kerja x dpt2 saper2 yang nak cari pekerja bidang aquaculture leh la cari aku

  20. Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli dan mengedar AYAM KAMPUNG, peluang menarik menanti anda. Kami menyediakan bekalan AYAM KAMPUNG yang sihat, segar dan berkhasiat. Keterangan seperti di bawah:
    Jenis ayam: AYAM KAMPUNG
    Tempat Ternakan: Selangor
    Harga: sila hubungi talian
    Makanan Ayam: Dijamin halal, bersih, tidak disuntik dan dari sumber alam semulajadi yang berkhasiat
    Saiz Ayam: Mengikut kehendak pembeli
    Hubungi: HAIRUL : 017-3430570 &
    NASRUL : 017- 2495117
    AYAM KAMPUNG DIJAMIN SEGAR DARI LADANG……………………………

  21. Saya berminat dalam ternakan lembu n tamanan cendawan,di mana saya dapat meyertai krusus yang ditawarkan,saya berkerja swasta tapi saya ingin menceburkan diri dalam bidang pertanian dan perternakan,boleh tolong saya,saya tidak mempunyai asas dalam kedua2 bidang.

  22. saya berminat hendak berniaga di pasar tani, bagaimana saya boleh memohon dan agensi manakah saya patut berurusan.

  23. As’kum…
    Sya nak mencari pekerjaan dalam bidang pertanian, klu lah pihak ni dapat membantu sya menambah pengetahuan dalam bidang ni, terima kasih…

  24. Saya ingin memohon jawatan diatas.Saya mempunyai kelayakan seperti,diploma dalam bidang elektronik,sijil latihan vokasional(VTO3 CIAST),pengalaman selama 5 tahun di industri.(013-7247274)

  25. Syarikat kami sedang mencari seorang pekerja berkelulusan Diploma sains pertanian (atau yang berkaitan dgn sains pertanian). HQ di Dataran Sunway, Kota Damansara, Petaling Jaya. Boleh terus hubungi saya Rayhan 016-2820150 atau email viperxfalcon@gmail.com. Kemasukan segera. Boleh kerja lebih masa dan outstation.

  26. memberi peluang kerja kepada pelajar lepasan Intitut Pertanian Malaysia

  27. a’kum…saya ingin mencari pekerjaan dalam bidang ternakan. saya pernah bekerja di ladang ternakan kambing. saya berkelulusan dari Ins. Haiwan Kluang.

  28. askum..sya berminat dengan haiwan..tapi sya nak berkerja
    dengan instutut haiwan..tak ade iklan jawatan kosong ke?

  29. askum, nak cari rakan niaga utk projek ayam kmpg n ikan di penang, sesapa yg berminat boleh la email k..

    a_bigthinker@yahoo.com

  30. saya teringn sangat nak berniaga nak ada perniagaan sendiri walaupun kecil-kecilan tapi saya tidak tahu bagaimana hendak memulakan perniagaan??
    perniagaan apa yang patut saya ceburi???
    di mana saya boleh dapatkan bantuan pinjaman jika duit saya tidak mencukupi..

  31. saya adalah orang meniaga pasar tani,minta dari agobank susah sangat nak dpt loan, pinjam dr moa lagilah susah..kata nak membantu tapi haprak..last sekali saya cuba pinjam kat tekun nasional..pegawainya tunjuk ajar saya senang sekali..kini saya dah dapat pembiayaan sebanyak 30k..agensi lain kata je lebih..mcm tabung belia dan sukan..haprak..kata nak tolong tapi susah sangat..ngan tekun senang je, saya berjanji dunia akhirat akan bayar balik pinjaman tu ngan elok supaya boleh wat overlapping.. terima kasih en dahari, pegawai tekun kawasan parlimen kuala langat.

  32. aku nie pelik, asal orang ternak ikan keli..org lain pon nak ternak ikan pastu buat pinjaman,cacing tanah la, cacing kerawit la,lintah laa,pinjaman dah lulus 20 ribu tapi gunakan duit rm 5 ribu je yg lain buat beli motor,pastu perniagaan melingkup pinjaman x bayar..masalahnya org lain buat hal kita peniaga yg nak gunakan dana tu yg problem.sebab peminjam lama x bayar hutang.jadi moral of storynyer jangan dok minat je nak berniaga, ikut member2.member bejaya awak melingkup, pinjam duit kat AIM, tekun, mara,tabung usahawan ,MPUD x reti nak bayar,meniaga nie prlu ada kesungguhan..jangan hangat2 taik ayam je..baik tak payah kalau korang cuma nak senang,susah sikit terus x meniaga..meniaga kene ade ketahanan..paham

  33. saya lepasan institut pertanian,mcm mana nak mintak borang pertanian.

  34. Ambillah borang spa atau

  35. Ambillah borang spa8. D situ bnyk jawatan kosong mengenai sijil ip spt pembnt tadbir, pertanian keewangan dll lg. Awk kahwn jelah xyah keje. Atau mencangkul kat kebun aku tanam kacng

  36. Salam..sy student graduan UPM 2005 dalam bidang forestry..tp sekarang dah kerja bidang HR&Account bidang construction…nk minta tlg kalau2 ada kerja kosong utk biidang pertanian..forestry ke..HR@Account ke kat amane2 jer tlg contact sy..sy ada experience dlm ISO 9001:2000
    &dpt certificate from CIDB..

    Gee,
    Kota Damansara

  37. Sy Gee kt damansara..0176280983 @ puteriii_gzchocolate@yahoo.co.uk

    kalau sape2 yg b’mnt nk tmbh side income leh gak contact sy..join sy..wat program b’kaitan beuaty..facial..N make up..

  38. klau da spa2 nk buka bisnes bru…..nk ternk,nk tnam smntng contak sy ek……..

  39. Saya nak wat bisnes pisang. Sape nak pisang contact saya.

  40. busy ikut kursus sini sana tapi last2,tak tau nak buat apa dengan sijil…

  41. sy masih lg stdy dlm diploma sains pertanian di kolej risda under upm. sy sudah memiliki sijil penternakan ikan dalam tangki di enggor perak,sijil pembenihan ikan air tawar di perlok pahang, kusus asas penternakan ikan dan pengurusan kolam di kuala selangor semuanya ajuran jabatan perikanan dan sijil tanaman sayuran fertigasi anjuran jbtn pertanian di kalumpang selangor……. sy ada lagi 1 tahun setengah sebelum grad….. ada x peluang kerja di jabatan perikanan atau pertanian………????? sape2a ada informasi tlg bgtau… risau xdpat kerja la… pas dapat kerja nak buat agro farm dalam 2 lengkap dgan benda2 berkaitan dengan pertanian……. sape2 ada maklumat tlg email k ……jarulz89@yahoo.com….0172505947

  42. salam..nak cari kerja ni..siapa boleh tolong bagi tahu la..
    mintak mintak yang berkaitan pertanian dan penternakan

  43. Salam, kami adalah sebuah syarikat yang telah beberapa tahun menceburi bidang Minyak dan Gas dan berhasrat untuk mengembangkan pelaburan dalam bidang pertanian. Kepada sesapa ada idea / cara / jalan / kertas kerja lengkap termasuk sumber dan corak aktiviti pertanian / penternakan dijemput menghubungi saya di email mtuah888@yahoo.com . Keutamaan kepada pemilik Diploma dan sijil dalam bidang agro (tak kira laha pertanian ke penternakan ke dll) . Modal disediakan dalam lingkungan 200,000-500,000. Hanya yang serius dan sedia untuk sepenuh masa sahaja di alu-alukan

  44. Saya akan mengadakan kursus tisu kultur yang bertempat di Alor Setar. Kursus ini akan bermula pada setiap bulan bermula bulan Julai sehingga akhir December. Kepada sesiapa yang berminat sila emailkan nama dan alamat dan pertanyaan anda ke alamat email (siti_murni7@yahoo.com) saya bermula hari ini sehingga 31 mei 2009. Kursus merangkumi kultur pisang, aloe vera, orkid dan pelbagai tumbuhan mengikut permintaan. Kursus akan bermula pada pukul 8.30 am hingga 6 pm. Yuran hanya RM 100.
    Cepat jangan lepaskan peluang ini

  45. assalamualaikom,,,saya berkelulusan diploma pertanian..kalau ade kerja berkaitan bidang pertanian atau bidang yang berkaitan tolong inform pada saya….terima kasih…

  46. assalamualaikum warahmatullahhiwabarakatuh….
    saya amat berminat dalam bidang pertanian tp kekurangan modal permulaaan. saya ada beberapa projek yang saya ingin jalankan iaitu penanaman serai hijau,pemprosesan dodol. bolehkan pihak tuan membantu saya….

  47. Salam,

    sesiapa yang berminat untuk menjadi pengurus ladang cendawan. lokasi di pulau indah klang. preferably lelaki, amanah dan rajin. pro active dan minat bertani. mempunyai kenderaan sendiri. sila hantar resume dan no hp ke munira7007@yahoo.com. Tq

  48. SAYA ADA 2 EKAR TANAH PERTANIAN DI KG palimbayan damansara. Ingin buat pertanian fertigasi rock melonm atau chili sesiapa bolih bantu d segi ilmu dan kalau bolih pinjaman kewangan.- ruby dip sains gunaan UITM sa.

  49. bantu saya dapatkan idea nak mulakan bisnes tani dalam bidang ape….projek tani ape yang paling berpotensi skarang ni?…..help me…

  50. salam…kepada sesiapa yg mempunyai maklumat ttg penternakan lintah…tlong bantu sya…sya minat sgt tp x tau cra dan nak dpatkan bekalan….plz….

    • sy ade kenal ngan sorang akak ni, die ade bela lintah..die punbru start gak…die puny kolam kat ulu yam..klu nk cntact die, bgtau la…knal die pun sbb ktorg sme2 blaja wat master skrg ni

  51. sy lepasan spm ingin menternak ayam… sy mempunyai modal dan tanah tetapi tak tau macam mana nak buat.. blh tak bantu sy.. sy berasl dari sabah. terima kasih

    • sya rasa awk patut hadiri apa2 krsus dlm penternakan haiwan. awk ble rujuk d jbtan haiwan sabah. dan sya jga syorkan blajr bdang ternak ni d institut pertanian sabah kat kb.slama 2 thun. iktrf sijil ptanian. sana ada blajar tntg ternak ayam. awk ble bjar sndri camna plihara ayam dan jual sendri. ada penglman dan awak dapt niaga kan stlh kuar nanti.

  52. saya lepasan institut pertanian dan ingin mencari pekerjaan dalam bidang pertanian.
    bolehkah saya mendapat pekerjaan itu???

  53. semoge awak berjaye dan menjadi usahawan yang jutawan dan dapat membantu usahawan2 yang lain

  54. SAYA SUDAH BERSARA DARI ANGKATAN TENTERA MALAYSIA DAN INGIN MENCARI PERKERJAAN DALAM BIDANG PERTANIAN,BOLAH KE SAYA MENDAPAT PERKERJAAN ITU ATAU MENGADAKAN SESUATU PROJEK UNTUK SAYA.

  55. salam.. sy mancari peluang perkejaan dalam sektor penternakan…
    dan saye lapasan (SKM) institut veterinar malaysia…
    ada ke??

  56. Saya ada 2 ekar tanah tapi tak tahu nak bat apa .. ada apa2 cadangan yang bernas? saya ingat nak sewa kan untuk telekom ke celcom ke ? macammana ?

  57. SYA….NAME DI ATAS…
    INGIN MENCARIK JAWATAN KOSONG DI LADANG2 TERNAKAN DI SEKITAR SHAH ALAM…
    MENPUYAIE SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TAHAP 2.
    ENCIK,PUAN,DATO,DATIN,USTAS,HJ,DR.
    YANG SEDIA MENBERI PERTOLONGGAN DARI SEGI KERJA DI LADANG..SILA HUBUGI..0137192588

  58. Info yang baik bagi pencari jawatan kosong diladang…

  59. Salam,
    Saya adalah ibu tunggal mencari peluang pekerjaan.
    Buat masa sekarang saya bekerja sebagai admin & finance assistant di sebuah syarikat swasta. Syarikat yg saya bekerja sekarang akan tutup pada bulan akhir bulan July ini. Maka saya berharap, pihak tuan dapat memberi peluang kepada saya.
    Kerjasama daripada pihak tuan, amatlah di hargai.

    Sekian, terima kasih

    Mazuin Bahari
    Kota Damansara
    H/p : 019-2502471

  60. Saya banyak ada ikan masin dan ikan kering macam-macam jenis ikan.
    saya jual secara borong.kalau mahu hubungi. Adi – 0199476350

  61. Very cool… thinkin’ I’ll share this on my FB wall ! By: Seo Tips

  62. Bonjour, Mes parents m’ont appellée Raison et j’aime beaucoup
    ce prénom.
    J’ai vingt-septA j’assume totalement mon age !
    Je suis une attachée de presse … Mes amies disent souvent que je suis revêche.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: