Bob

nak ternak kambing?kandang macamna? kosnya?…

In Pelbagai on Mac 7, 2007 at 10:39 am

dengan beberapa respons yang saya dapat dari teman-teman seperjuangan banyak persoalan timbul yang masih bermain di fikiran mereka. contohnya kalau nak ternak kambing macamna?..mana nak cari modal buat kandang?..dan pelbagai lagie…

sebenarnya perkara nie kita kena mempertimbangkan dengan fikiran terbuka…tak semua on paper yang tu sama dengan realiti di luar. Kekadang kita terbaca yang mengatakan modal mereka untuk “set-up” kandang sampai RM 50,000-RM 100,000. Saya akan cuba memecahkan kebuntuan bagi mereka yang baru atau ingin bermula menceburkan diri dalam penternakan kambing.

Pertamanya..apa matlamat permulaan kamu..secara kecil-kecilan?sederhana?komersial..kalau kita baru belajar dan ingin bermula dari bawah usahakan dengan modal yang kecil dahulu contoh baik boleh lihat kat sini:

http://missiontothetop.blogspot.com/2006/09/kemajuan-projek.html

http://missiontothetop.blogspot.com/2006/10/kos-kandang-bersaiz-100-p-x-24-l.html

jadi disini kamu boleh berlatih dahulu bagaimana nak mengurus sesebuah kandang kambing dan keperluannya. Kandang yang dibina tak perlu kandang yang besar…boleh lihat contoh di link di atas. Kemudian pastikan bahawa design kandang tersebut boleh di”extend” atau boleh disambung pada masa akan datang. Kos juga boleh dikurangkan dengan mendapatkan sumber bahan binaan (kayu,papan) terpakai. Jikalau pengusaha boleh mendapat tenaga kemahiran untuk membina kandang lagi bagus..tak payah nak upah orang…so kos untuk “setup” kandang kambing boleh dikurangkan….bak kata sahabat aku “kalau buat kandang kambing dengan emas pun…kalau kambing tak nak dok kat situ…tak guna juga…perabis duit”. So yang penting kandang tersebut adalah mengikut spesifikasi yang diperlukan tetapi dengan sentuhan kreativiti pengusaha itu sendiri.

 

About these ads
  1. saya ingin menternak 20 ekor induk jannapari. berapakah keluasan kandang yang diperlukan.

  2. sy nak bela kambing secara kecil-kecilan…dlm lingkungan 8-10 ekor…..sy dah ade tmpt cume nak tye agak2 nye berape modal diperlukan kalo area taiping…

  3. saya dah bela kambing..igt nak besarkan projek…cammane
    saya nak dapat kan bantuan pinjaman dan sebagainyer

  4. Saya nak bela anjing 8-10 ekor…lu ada ka?

  5. Saya ada tanah 13 ekar untuk buat tempat ternakan, sesiapa yang berminat boleh hantar e-mail tk_syahrin@yahoo.com.sg untuk maklum balas.

  6. bank yang mana yang dapat memberikan pijamanan untuk membuat projek membela kambing?
    apakah syarat2 yang diperlukan untuk membuat pijamanan?

    • kini jabatan belia dan sukan negeri khasnya negeri sembilan dan negeri pahang telah pun bekerjasama dengan agro bank di mana anda layak untuk membuat permohonan pinjaman sehingga 50k.ini adalah peruntukan yang diberi oleh kerajaan sebanyak 4.4juta kepada jbs.anda boleh menghubungi jabatan belia dan sukan yang berdekatan..

  7. asalamualaikum.!!

    saya merancang ingin me kambing beor sebanyak 50 ekor sebagai permulaan di sekitar selama atau taiping perak selepas tamat studies kat Uitm

    saya ingin dapatkan baka kambing boer yang berkualiti…tp tak tahu di mana dan macam mana nak dapatkan? boleh komen skit?

  8. jafni,
    better kita berjumpa… untuk bercerita disini panjang ceritanya heheh… call saya 0133601422 / bob 0122028724

  9. assalammualaikum…..

    oleh kerana ada yang nak bela 10 ekor , 20 ekor , 50 ekor..jadi saya syorkan sapa yang ada maklumat tu boleh lah bagi tau kat dorang..:

    1. klau 10 ekor / siap kandang berapa modal
    2.20 berapa ?
    3.40 ekor berapa…

    modal yang semaksima mungkin….
    jadi x lah u all pening pening..klau boleh cari orang yang betul betul berjaya dan berpengalaman dalam dunia penternakan kambing

  10. i nak ternak kambing secara kecil2an sebab tanah pusaka pun tak luas mana. so berapakah kos yang minimum untuk i set-up perniagaan kambing ini bermula dengan mencari baka di mana, bagaimana dan jual di mana?

    jika ada yang sudi membantu, i amat menghargainya cos i fikir masa muda ni lah i nak gunaka kekuatan i untuk berdikari sendiri.

    anybody can help me?

    thanks

  11. miss hayati saya dah emailkan jawapannya..harap maklum

  12. aku ade tanah 1 ekar cadang nak bele kambing tapi 1 je aku muskil mane nak carik benih rumput yg sesuai utk makanan kambing.pls reply……..

  13. bank yang mana yang dapat memberikan pijamanan untuk membuat projek membela kambing?
    apakah syarat2 yang diperlukan untuk membuat pijamanan

  14. Saya ingin mengusahakan projek ternakan kambing tetapi tiada sebarang pengetahuan lansung berkenaan bidang penternakan ini. Bantuan dari segi nasihat dan perancangan diperlukan. Apakah langkah-langkah yang perlu dibuat bagi merealisasikan kinginan saya ini?

  15. a’kum telebih dahulu sambutlah salam kenal dari saya, hampir 1 tahun saya berjinak-jinak dengan menternak kambing dengan permulaan 6 ekor dan sekarang ni saya telah mempunyai 16 ekor semuanya dengan kematian anak sebanyak 10 ekor, kerana saya tiada pengalaman didalam penternakan kambing kerana minat saya masih teruskan usaha ini walaupun kekurangan pengalaman jadi saya memerlukan khidmat nasihat untuk lebih berjaya didalam bidang penternak

  16. asmkm, saya dah ada 2ekor kambing kampung untuk buat eksperimen sebab tak de pengalaman, ingat nak beli kambing boer / jamnapari sikit-sikit dulu…kat daerah kinta ipoh ni kat mana nak dpt kambing boer / jamnapari tu yea? brp harganya seekor? boleh tolong advise tak ? minat sgt ni…nak buat sampai tahap komersil kalau boleh…tolong le sape2 yg nak jadi tok guru….salam.

  17. askum;
    salam perkenalan dari saya yg baru nak berkecimpung dgn ternkan kambing;
    saya memerlukan nasihat dan pengalaman bob sbgai org lama dlm ternkan ini.
    !-dgn tanah 1ekar kandang yg pling sesuai berapa ka
    ki dgn design angaran berapa rm?
    2-kayu2 saya ambil dkt site gua so x banyaklah kos gua nak keluarkan
    3-apa yg mesti ada pada setiap ternakanini
    4-angaran kos bulanan yg perlu dikeluarkan.
    5-Harga 20 ekor kambing boer dan baka

    Tq

  18. guna tak EM dalam projek penternakan kambing…..camne cara dan produk yang menggunakan EM. Apakah EM tu….??

  19. saya dah ada sepasang kambing induk kat umah..bagaimana saya bleh kembangkannya?berapa modal nya?

  20. awak mau jual kambing ke malaysia…. punya awak kambingnya bagus….gimana caranya n siapa yang berminat

  21. kambing peranakan etawa udah siap jual hub 081330001750 tidak kecewa

  22. saya ada tanah 10 ekar telah dibersihkan dan skrg buat pagar sekeliling. Saya mengajak pengusaha pertanian mengusahakan pertanian secara berkelompok apa sahaja pertanian yang hendak diusahakan dengan maksima 1 ekar seorang. Syarat2 hubungi 0193030030

  23. Salam.
    Soalan saya macam puan hayati juga…nak ternak kambing kecil-kecilan…berapa modal? kalau mula dengan sepasang ja?
    Terima kasih

  24. Slm, Saya ada menternak 22 ekor kambing berbagai jenis ,seekor darinya ada kurap di telingga ,tetek dan bawah dada yang telah kering ,apakah yang perlu saya lakukan ? adakah menghapuskanya ? no tel saya 0197710101 (azaman)

  25. assalamu’alaikum wr. wb. saya sudah punya kambing etawa betina. saya beli sudah beranak 2 ekor. Saya tidak tahu apakah indukannya sudah hamil atau belum. Bagaimana caranya untuk mengetahui kambing itu hamil atau belum. syukron. wassalamu’alaikum wr. wb.

  26. brape kah kos utk start up perniagaan kambing nie?jikalau ingin bermula dgn 100 ekor?

  27. salam…nak tanya sikit..apasal kat new zealand aku tgk kandang diorang tak la mcm kandang kita kat malaysia ni..atas tanah je..siap takde atap lg..ni yang aku mushkil ni..mayb aku tgk kat kawsn ragut dia je kot..tp sepanjang seminggu aku kat sana takda lak aku nampak kandang kambing yang macam kita wat kat malaysia ni..bukan apa..jimat wooo kalu dapat kandang cam diorang..komen skit..tq

  28. saya berminat nak menternak kambing nie..tanah da ada…modal rasa2nya da cukup….masalahnya…apa langkah pertama yg saya kena buat….i have nothing…i have 0…lansung tak de pglmn nak buat penternakan nie…tapi saya berminat….minta tolong jasa baik saudara dan saudari agar dapat la kiranya menaip sesuatu untuk membantu saya….saya amat menghargainya….huhuh

  29. assalamu’alaikum…
    aku masih stadi la.. hajat nye nek ternak kambing sikit wat modal kat stdy aku.. agak2 nyer.. brape jmlah terbaik yer??
    aku nak pelihara atas tanah je.. ok tak??
    sape2 bleh cadang ,email aku ek..
    ego0090@yahoo.com

  30. saya ada tanah.dan berminat tuk ternak kambing…macam mana nak mulakan bisnes ternak kambing…

  31. May I just say what a comfort to discover somebody that actually understands what
    they are discussing on the net. You certainly
    know how to bring a problem to light and make it important.
    More and more people ought to check this out and understand this side of the story.
    I was surprised that you are not more popular given that you most certainly
    possess the gift.

    Eugenio

  32. Saya berminat untuk pelihara kambing tp xthu mcm mana nak mula dari awal dan adakah bantuan dr semua aspek dalam hal ini yang boleh mmbntu sy dalam memulakan ternak kambing secara komersial

  33. Below is the information you MUST know about before purchasing the system.
    Once they start doing business with you, all you have to do
    is keep them buying from you instead of somebody
    else. However the fashion has drastically evolved these
    days; bumper stickers are widely used in a number of locations like binders,
    files, walls and desks. Note: If you’re going to generate buzz for your company,
    give your fans a date and time as to when something will be announced
    – the same technique that movie trailers use.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: