Bob

Pengurusan risiko dalam penternakan…

In agriculture on Mac 8, 2007 at 5:01 pm

hari nie aku nak berkongsi sedikit ilmu mengenai pengurusan risiko dalam penternakan..so aku pastekan posting dier kepada aku untuk tatapan kau semua…

*petikan dari halaman melayu.com

aku ada bob tapi bz sket. nko pun tau naper kan! hehe!

ok..

Risk management in livestock industries.

a)Operational risk
b)Financial Risk
c)marketing risk
d)labour risk

operational risk adalah bersangkut dengan camna nkorang uruskan ladang atau ternakan nkorang. Penjagaan kambing, pembiakan kambing, jadual vaksin dan ubatan serta vitamin, permakanan dan juga kebersihan antaranya. Risiko akan ada jika tidak diurus dengan baik. walaupun kandang yg tidak diuruskan dengan baik kambing mampu hidup tetapi kualiti sangat lah tidak memuaskan. jadi sila tekan kan perjagaan kambing. Risiko terlibat adalah risiko kambing mati, gugur, penyakit serius, tidak gemuk, anak tidak bermutu, kelahiran yang rendah tidak kembar, makan banyak tapi tak gemuk2 dan keadaan fizikal yg teruk. ini semua bersangkut dengan revenue atau jualan atau hasil dan seterusnya yg paling penting aliran tunai projek anda bersama untung ruginya. Jika kambing sihat dan cantik..nak jual pun senang dan harga pun cantik.

Financial risk lebih pada pengurusan kewangan. Penentuan bila hasil boleh dijual serta harga pasaran mmg penting. Perlu diingat faktor semasa seperti penyakit dan permintaan pelanggan setempat amat penting. Perlu peka pada semua ini. kena buat unjuran sekurang2 nya 3 bulan ke hadapan supaya sebarang adjustment ngan budget kita buleh buat cepat. jgn tercekik baru cari air. kos amat penting. Biar kita berbelanja pada sesuatu yg kita boleh manfaat tinggi dan untuk jangka masa panjang seperti baka yang baik serta ubat2an. makanan perlu sejimat mungkin. Ikhtiarkan agar dapat makanan yg murah seperti pelepah sawit, rumput, daun2, hampas soya, brew, atau apa saja yang boleh dapat murah yg kambing buleh makan, jgn lak kasi roti expired…mati kambing karang!. Hampas soya 1 guni kos lebih kurang rm1.00 untuk 50kg..tapi dedak kos dia lebih kurang rm35 seguni. cuma khasiat dia kurang dan kena pakai terus dan takleh simpan but kalu selang seli ngan dedak kos akan turun. ni contoh aje. Elakkan dari berhutang dan kalau boleh guna cash agar harga tak tinggi. jgn terlalu berbelanja pada infrastuktur. sebaiknya utamakan berbelanja pada kambing.

marketing risk perlu di amik serius. jika hasil tak leh jual abislah projek nkorang ye tak? Org perlu tau yang kita ada barang untuk dijual. Jika berkualiti, kita perlu ikhtiar agar org tau. penerangan perlu jelas. Harga semasa penting, jgn jual bawah harga pasaran melainkan volume ada. Dapatkan harga terbaik. War2kan pada JPH terdekat, Lembaga pertubuhan peladang terdekat, internet atau apa saja tentang anda dan produk anda. Jaringkan networking dengan penternak2 lain pasal cara ini lebih pantas untuk menjual hasil walaupun terpaksa kasi komisen sket tapi kengkawan! wat to count kan..hehe! bg yang wat fattening, jual bila berat maksima tercapai untuk pasaran daging. bagi aqiqah umur tu yg penting. kurangkan guna org tgh! Tumpukan pada value added produk pasal anda ada bahan mentah sendiri iaitu kambing. Special cut mampu memberikan pulangan maksima. Penternak yg baik tau bila nak jual dan di mana nak jual dan pada harga berapa dia perlu jual.Sebab tu networking penting. Org ramai nak cari kambing cuma depa tak tau mana nak cari. kalu tak di expose mana depa nak tau.

labour risk ni tertumpu pada cara nkorang uruskan staff nkorang. Plan kena gak pasal kadang tak efficient depa wat kije. Aturan kije kena jitu karang ada wastage lak . lebih kije sangat pun takleh gak karang indon tu low morale ke hangin ke ..lari pulak susah gak. kena susun dan kontrol depa dengan baik. jangan caya sangat kat depa tapi jgn jadi kominis lak. Yg utama, jangan nkorang nampak sangat tak terer dari perkerja nkorang..so belajar le rajin2 dan kalu in case terpaksa wat2 aje lah terer depan staff nkorang.Kalu boleh maksimakan penggunaan depa misalnya dari duk kasi makan kambing jer cuba lak suh proses baja ke, jual daging kambing ke atau apa2 ajer la.sekian lah dulu yek…my 2 cents thought for u! kalu tak best sori la yek..gua suka2 je tulih tuh!

p.s. Bob..besok aku gi deal…doakan aku berjaya! terima kasih banyak2 atas pertolongan nko Bob tak reti nak balas selain dari beriani kambing aje yg ku mampu…hehe!

  1. mohon bantuan utk mermulakan peniagaan tanaman cabai atau ternakan ayam kampung,n harap budi bicara tuan dapat menolong sy untuk mermulakan peniagaan ini,sy berjanji akan berusaha sedaya upaya,n segala bantuan dari pihak tuan tidak akan sy sia2 kan begitu saja?

  2. saya ingin maklumat di mana boleh saya menjual ayam kampung jika diternak secaca banyak

  3. If some one wishes to be updated with latest technologies
    then he must be visit this web site and be up to date everyday.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: