Bob

Archive for Julai 2007|Monthly archive page

Gambar di LCCT KLIA more update..

In agriculture on Julai 31, 2007 at 12:03 pm

malaih dah nak menaip just aku kongsi la gambar2 semasa ketibaan kambing boer tersebut…just enjoy see the pic!

pics-0292.jpg

pics-0362.jpg

pics-0272.jpg

pics-0472.jpg

pics-0252.jpg

pics-053.jpg

Update..Kambing Boer dari Australia..dah mai..

In agriculture on Julai 30, 2007 at 10:28 am

Pada 24Hb yang lepas dah macam pesta kat Animal Hotel..di LCCT KLIA..pertama dalam sejarah..kami buat shipment boer ni..ni lah pertama kali ramai penternak yang nak melihat sendiri pengurusan ketibaan kambing boer tersebut..semua buyer memang dah sedia..masing2 bawak kawan2,family dan partner masing2..untuk menyaksikan sendiri..kambing-kambing boer tersebut…ETA jam 1o.40 malam..agak lewat sedikit dari jadual asal..tetapi alhamdulilah sampai juga…

Berkumpul depan Gate Security..

Buyer, rakan-rakan penternak yang mai..datang tengok…

24-07-07_2357.jpg

crate yang membawa kambing2 tersebut..hehehe sabar bang..sabar…tunggu kita orang bukak dulu huhuhu…

25-07-07_0001.jpg

ni bukan aku daa..sempat lagi si achoy nie enter frame aku punya camera hp ni..di belakang tu partner aku si syazwan..

24-07-07_22401.jpg24-07-07_2353.jpg25-07-07_0029.jpg

24-07-07_2355.jpg24-07-07_2356.jpg25-07-07_0002.jpg25-07-07_0030.jpg

 

Thumbnail gambar aksi2 penternak dan boer

* aku akan upload gambar close-up kambing2 tersebut bila dah dapat gambar dari kamera digital…kamera yg aku pakai ni cuma kamera hp.

 

Begitu lah meriahnya pada malam tu…kebanyakan semuanya puas hati dengan order masing2…ada yang re-order untuk shipment kedua..yang dijangka dalam 2 minggu dari sekarang. Butiran dan harga terkini:

1.Pejantan boer Fullblood(berdaftar) – RM2300 (stock tinggal 20 ekor shj)

2.Induk boer Fullblood(berdaftar)-RM2100 (limited stock)

3.Induk Boer Fullblood(tidak berdaftar)-RM1900 (limited stock)

4.Boer F4/F5-RM1500 (stock tinggal 500 ekor lagi)

5.Boer F4/F5(white heads)-RM1300 (stock tinggal 500 ekor lagi)

6. Boer F1-RM 720 (stock Unlimited but base to volume)

All goats will be selected by JimBoer

Sila hubungi aku..@bob 012-2028724 atau Syazwan/wan 013-3601422

* seperti biasa ada tempoh seminggu dari sekarang untuk membuat tempahan..jangan buat tempahan disaat akhir…kelam kabut..hehehe…jangan lupa…50% deposit(cash/cheque) semasa membuat pesanan…50% baki(cash preferred/cheque-kena runding..buyer yang berdekatan boleh dipertimbangkan) lagi semasa ketibaan boer tersebut di KLIA..

logo-jutawantani-copyaku-edit.jpg

 

 


Kerjasama yang terjalin dua negara…

In agriculture on Julai 24, 2007 at 9:35 pm

Hasil dari pertemuan dan lawatan ke bandung, indonesia baru-baru ini kerjasama dengan Eka Agro Rama (Villa Domba) membuahkan hasil yang positif. Satu kejayaan buat jutawantani team kerana melebarkan hubungan perniagaan disana. Pak Agus, usahawan muda dari indonesia yang mempunyai semangat dalam membangunkan sektor pertanian di indonesia harus dipuji.

Dengan kerjasama dari Pak Agus kami bukan setakat dapat mengekspolarasi bidang penternakan bebiri(domba) tetapi juga tanaman vanilla. Malah tanpa disangka kami juga diketemukan dengan Presiden Himpunan Ternak Domba&Kambing di indonesia. Terima kasih sekali lagi kepada pak agus.

Pak Agus bersama pekerjanya.

Pejantan domba garut yang hensem lagi macho..hehehehe

 

Gurunya pak agus..sifoo ace

Untuk membaca informasi selanjutnya tentang kerjasama jutawantani dan eka agro rama silalah layari http://dombagarut.blogspot.com

 

 

 

 

 

Demam cendawan kembali lagie….

In agriculture on Julai 23, 2007 at 2:41 pm

Bagi mereka-mereka yang berminat ingin mengusahakan tanaman cendawan jangan lepaskan peluang keemasan ini. Sekali lagi dibawa oleh Jabatan Pertanian di Putrajaya akan mengadakan Taklimat Asas Penanaman Cendawan dan Industri Cendawan di:

Lokasi: Tkt 12, Lot 4G2,Wisma Tani
Putrajaya

Tarikh: 26 Julai 2007

Masa: 9.00 Pagi – 12.00 Tengahari

PERCUMA SAHAJA & NOTA

DISEDIAKAN.

Mohd Izwan 012-2952321

@http://projekcendawan.blogspot.com

Peta Lokasi

* boleh refer pada posting terdahulu mengenai taklimat ini yang telah dijalankan pada bulan lepas.

 

Kelahiran “orang baru”….si kembar

In agriculture on Julai 10, 2007 at 11:49 am

Alhamdulilah dalam kesibukan yang ada sekarang saya berusaha untuk mengupdatekan bahan-bahan yang boleh saya muatkan di blog ni. Hari demi hari satu perkembangan yang positif makin saya dapat lihat di dalam dunia internet. Masih saya ingat lagi diwaktu mula-mula saya melancarkan blog ini diawal tahun. Saya sendiri tercari-cari satu halaman yang boleh mengumpulkan segala maklumat mengenai sektor pertanian dan industri asas tani di malaysia ini. Tidak saya nafikan peranan halaman-halaman rasmi yang berkaitan dengan sektor tersebut..tetapi seiring dengan dunia IT yang semakin bergerak pantas, data atau maklumat tertentu yang diinginkan oleh usahawantani kita mungkin terlepas pandang maka kewujudan blog ini hanyalah cuba ingin membantu apa yang perlu….

saya sendiri pun cuba memenuhi meluangkan masa disini selain bersama mereka-mereka yang berjumpa saya di luar. Terima kasih kerana memberi sokongan dan insyallah saya membantu apa yang mampu.

screenhunter_051.jpg

stress1.jpg

Dalam kesibukan saya mendapat berita menggembirakan……rupa2nya…kat kandang dah dapat “orang baru” hehehehe….baru berusia 4 hari dan masih belum diberi nama…comel…comel sangat..sampai ada yang menawarkan dengan harga yang menarik….jangan salah anggap saya tak jual anak pun….hehehe yang sebenarnya kita orang menyambut kelahiran si kembar nie haaaa!

dsc00017.jpg dsc00015.jpgdsc00022.jpg

dsc00023.jpgdsc00027.jpgdsc00029.jpg

anak2 kembar purebreed

15-07-07_1519.jpg 15-07-07_1515.jpg

yang ni fullblood..

nie lah kembarnya …untuk pengetahuan anda…anak boer ini adalah f4/f5 kerana “bapanya” adalah Fullblood dan”omaknya” adalah dari f4/f5. Alhamdulilah tak ada berlaku kejadian yang tak diingini dan anak-anak boer nie sihat walafiat…..emmm apa nama yer aku nak beri kat anak2 boer nie???

883-550x-prime1.jpg041_24-087transformers-megatron-posters.jpg

aku bercadang nak beri sekor tu nama “optimus prime” dan lagi satu tu “megatron” ok tak??? huhuhuhu…komen anda di alu-alukan….hehehe

 

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.