Bob

Kepentingan Sijil Kelahiran/Leluhur kambing boer…

In agriculture on Ogos 15, 2007 at 11:10 am

Kali ini aku ingin menekankan perkara ini kerana masih ramai penternak kurang prihatin mengenai kepentingan sijil tersebut. Bagi penternak-penternak yang mendapatkan baka-baka boer yang berkualiti dari kami terutamanya Fullblood type memang akan dikeluarkan sijil kelahirannya. Seperti contoh dibawah:

13-08-07_21381.jpg

maaf gambar kurang memuaskan..tetapi masih boleh dilihat butirannya.

Sijil kelahiran ini menunjukkan beberapa butiran maklumat seperti:

a) Sire(Pejantan)-sapa bapak dia..keturunan siapa…

b) dam(Induk)-sapa mak dia..

c) Dari ladang mana

d) tarikh lahir dan bentuk kelahiran..(single,twin,triple or quad)..contoh di atas menunjukkan ianya adalah triplet..iaitu ibunya dulu melahirkan kembar 3 dengan berat purata setiap anak adalah 3.5kg..bayangkan..

e)tarikh lahir

f)Nama tuan punya sijil dan kambing nie…

selain daripada itu sijil ini adalah dua muka surat ..depan belakang…disebelah belakang ada ruang seperti jadual untuk mengisi butiran-butiran pemilik baru apabila kambing ini dijual kepada pihak lain(lebih kurang macam geran kereta juga..hehehe).

So bagi mereka yang telah membeli baka boer Fullblood type pastikan mendapatkan certicate/sijil kelahiran ini yang original..hehehe..so baru lah boleh tentukan harga dengan tepat..bukan main claim pakai mulut jer..

* ini adalah contoh sijil kelahiran boer fullblood yang kami bawa masuk pada shipment yang lepas..ada antara client kami yang mendapat bloodline “karbo tarzan” dan “bigbuck”..untung lah mereka…hehehe

 

aku perkenalkan juga…..

 

 

screenhunter_101.jpg

http://boervilla.blogspot.com

(Rakan Biz Group kami..)

layari katalog harga kami di:

 https://www.agribazaar.com.my/bob_jutawantani/

 

  1. bagus la information psl sijil kelahiran ni.

  2. wah.. dasat eh.. ada gak sijil kelahiran…

  3. Salam kepada semua..

    Wah…makin meriah laman cyber dengan ramai rakan-rakan yang berkongsi pengalaman, pandangan mereka.

    Dulu masa kursus adalah mereka cakap pasal sijil kelahiran boer tapi tak pernah tengok sijilnya.

    Banyak rakan-rakan yang memberi pandangan dan ilmu….so teruskan ….buat masa ni saya cuma ada 6 ekor aje….mungkin nak tambah lagi…

    Siapa baca the star hari ni….tentang pengusaha kambing di utara Datuk Shazrly Eskay Abdullah, dia ada kata projek kambing ni merupakan long terms investment….satu hari nanti mungkin kita boleh adakan conference penternak diperingkat antarabangsa yang membincangkan pasaran kambing…..

    Ok terima kasih jumpa lagi

    Ayid

  4. wah bob..ko punye shipment ada keturunan2 tarzan gak ka..peh hebat betul baka2 ko bawa..harga sama ka?anyway..bila kita nak buat kita punya sijil malaysian boer nih..nak jugak tengok sijil2 antarabangsa ni berbahasa melayu..hhahaha..takkan melayu hilang di dunia.

  5. sama bai…nasib lah client aku yang dapat tu..rezeki dia..pasal sijil made in malaysia..isnyallah…sama2 kita generasi muda yang akan menggalas tanggugjawab tu..

  6. fuyoooo… sijil kelahiran pun ada kaaaa….???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: