Bob

Archive for Februari 2008|Monthly archive page

Kunjungan dari Sarawak..

In agriculture, Kambing boer, penternakan on Februari 18, 2008 at 5:45 pm
 
(Muaturun borang kursus keusahawanan MARA 2008 disini!!!)
Ahad lepas kami berada di farm kerana ada “group meeting” yang diadakan. Sementara itu dijangkakan kami menerima kehadiran pengunjung dari sarawak. Mereka ingin mendapatkan informasi mengenai penternakan kambing boer dari kami. Memang kami mengalu-alukan pengunjung dari Sarawak dan Sabah. Kerana mengikut pengamatan saya ramai lagi penternak disana yang ingin mendapatkan maklumat atau bekalan baka kambing boer ke sana, tetapi kerana atas masalah dasar JPH yang berbeza mengikut negeri ada beberapa halangan yang membataskan. Walaubagaimanapun ianya harus ditangani secara bijak. Mungkin hasil kerjasama penternak disini dengan di Sarawak dan Sabah akan membuahkan hasil dan kesannya perkembangan penternakan kambing semakin berkembang secara keseluruhan.
17022008001.jpg
(3 orang sebelah kanan adalah dari Sarawak)
thanks guy!!!
170220081.jpg
ni family yang selalu melanggan daging kambing boer kami,
kira2 regular customer la. Malah petang tu mereka yang menaja makanan untuk semua..kami pula yang segan..hehehe. Apa apa pun thanks to this “nice family”
17022008002.jpg
“Geng Botak” hehehe..by the way dua orang kawan aku nie adalah orang2 belakang tabir(alah orang yang pegang kamera,edit video..dll) sekarang nie pun nak belajar-belajar pegang kambing..hehehe.
nak diceritakan lagi bukan ini sahaja tetamu yang hadir semalam..tetapi terima kasih juga kepada En.Mohd Zaidi yang membeli 10 ekor baka kambing boer dan juga adalah 5-6 client lagi yang aku pun tak sempat nak ingat namanya…so wan and mizi lah entertain hehehe kerana aku sibuk mendesign banner untuk projek baru kami…apa2 pun terima kasih semua…

Klip Video Pertanian Adalah Perniagaan

In agriculture, pertanian on Februari 14, 2008 at 6:18 pm

Hai kawan-kawan seperjuangan semua bagi sesiapa yang ingin download klip video “Pertanian adalah Perniagaan” boleh lah downloadnya sekarang disini. Motivasi untuk diri anda bagi mereka yang bergelar “usahawantani”.

Klik “Play” untuk lihat video klip tersebut….

Boleh juga download di link asal disini

 

Inginkan kertas kerja perniagaan berkualiti dan diterima oleh MARA dan SMEBank?Dapatkan DiSini!!

 

A Blog Can Enhance Your Traditional Business Website..

In artikel, SEO on Februari 13, 2008 at 1:57 pm
Setelah bob “release” ebook yang pertama..bagi sesiapa yang memahami apa yang saya sampaikan disini saya ingin kongsikan artikel dari seorang blogger/enterprenur diluar negara yang memberi idea yang sama sepertimana yang saya sarankan…(minta maaf saya tak sempat nak menterjemahkan bahasa..)

screenhunter_10-feb-13-1400.jpg

Take your old static, dead and uneffective business website … and give it a big boost with a blog.

You’ve seen those business websites that are nothing more than a copy and paste job from their brochure. They sit and collect dust on a server. And they don’t do anything for the business, other than become a source of irritation and frustration to the owner.

But with a blog, you can breathe new life into those sites.

An updated blog filled with quality, practical content will reap dividends for almost any business.

The three main benefits are:

1. Return site visits.

I’m sure many business website take up space on some server and rarely get any kind of return readership. With a regularly updated blog with fresh, timely and practical content, people will come back more often.

More people coming back more often means the next time they are in need of your product and service increases the likelihood they give you a call.

2. Search engine visibility.

Google likes to see regularly updated content. Blogs do that. And with enough time and quality content, you can boost your visibility — i.e. PageRank — in Google.

The greatest value for typical small businesses with this is for local searches.

This means someone goes to Google and types in “Dallas plumbers” or “Phoenix real estate agents.”

Blogs are especially good at helping you target these smaller niche keywords in your city and state.

3. Customer-centered value.

Done right, blogs can provide substantial value to your customers and clients. If you have a product, you can teach your customers how to use it … in basic and creative ways. If you have a service, you can give tips on how they can save money, or prevent a big problem, or simply realize they need an expert — you — to help them.

FOUR SMALL BUSINESS EXAMPLES

Here are just a couple of examples of businesses that could use blog to boost their search engine visibility and return readership (and thus, top of mind memory when a prospective customer needs something):

Heating and Air conditioning Repair Businesses – can start an “article library” of common issues and repairs of HVAC units they sell. At the start of the summer, write a blog post or “article” titled “3 Keys to Maintaining your Air Conditioning Unit.” Example: About Appliance.

Insurance Agents – can start a blog about each type of insurance and teach their clients about their policies. For example, “Home Insurance 101: What To Do When You Get Robbed on Vacation.”

Real Estate Agents and Brokers – can talk about how to buy and evaluate a home … or sell one. They can also use the WordPress blog platform to showcase their properties. For an example of this, check out our real estate WordPress theme.

Personal Consultants and Coaches — can showcase their expertise and knowledge of their niche and topic. Example: David Bohl’s Slow Down Fast.

Petikan dari http://corymiller.com/business-blogs/a-blog-enhances-traditional-business-websites/

Rancangan Perniagaan (RP)

In agriculture on Februari 11, 2008 at 3:50 pm

Hari nie saya nak review tentang Rancangan Perniagaan pula…so bagi mereka yang ingin mendapatkan contoh kertas kerja yang bermutu dan berguna untuk perniagaan anda saya kongsikan bersama disini..

 

Rancangan perniagaan juga dikenali sebagai kertas kerja perniagaan atau kertas kerja pinjaman perniagaan. 90% mereka yang menyediakan rancangan perniagaan adalah kerana ingin memohon pinjaman (bila nak memohon pinjaman baru kelam kabut nak cari konsultan), tetapi sebenarnya mereka ini tersilap

 

Matlamat rancangan perniagaan

Rancangan perniagaan yang disediakan mempunyai beberapa tujuan seperti berikut :-

Sebagai Garis Panduan Untuk Menguruskan Perniagaan

Rancangan perniagaan boleh dijadikan sebagai garis panduan dalam menguruskan perniagaan. Rancangan perniagaan biasanya menunjukkan langkah-langkah yang akan dijalankan oleh pengurus perniagaan. Pihak pengurusan akan menerangkan kandungan rancangan perniagaan untuk mewujudkan pemahaman mengenai tugas-tugas mereka dan juga akan melahirkan perhubungan yang baik antara majikan dan pekerja.

Meyakinkan Pihak Tertentu Terhadap Idea Perniagaan

Rancangan perniagaan merupakan satu alat perhubungan bagi seseorang usahawan untuk menjelaskan sesuatu projek yang ingin dijalankan kepada pihak lain. Melalui rancangan perniagaan ini ia dapat meyakinkan pihak yang ingin membantu menjayakan projeknya. Pihak yang terlibat termasuklah pelabur, syarikat kewangan dan bank.

Mengkaji Dan Menilai Kemajuan Dan Prestasi Perniagaan

Rancangan perniagaan, adalah alat pengukur daya maju sesuatu projek. Rancangan perniagaan menggambarkan analisis yang dibuat untuk menunjukkan potensi dan daya maju sesebuah perniagaan. Dengan berbuat demikian ia juga akan mengelakkan berlakunya pembaziran modal, masa dan tenaga.

“JIKA ANDA GAGAL UNTUK MERANCANG, MAKA ANDA MERANCANG UNTUK GAGAL”

cdrp.jpg

JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?
  • e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
  • panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
  • contoh kertas kerja pinjaman :
    • Printing
    • Bakery
    • computer hardware reseller (2)
    • internet cafe
    • pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
    • Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word
    • Pertenakan kambing dan ikan keli dan lembu
    • Kedai Pakaian siap dan separuh siap
    • salun – Word
    • Butik -PDF
    • Kedai Runcit
  • contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word
  • Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
  • Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00
  • PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN @ PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU
  • Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projection dan aliran tunai 5 tahun dalam bentuk excell
  • Panduan perniagaan bagi : kedai kek,car wash, lanskap, foward publishing, kedai aquarium dan tadika
TIDAKKAH INI CUKUP BERBALOI DENGAN WANG ANDA??
Untuk lebih lanjut boleh menghubungi
*perkhidmatan ini adalah hakmilik syarikat di atas dan blog ini hanya membuat review mengenai perkhidmatan mereka. Harap berhubung terus dengan mereka melalui link di atas!!

 

 

Panduan buat Usahawantani…akhirnya ebook saya dilancarkan…

In agriculture, pertanian, SEO on Februari 4, 2008 at 11:27 am

Alhamdulilah pada hari ni saya dapat siapkan ebook yang dah lama saya ingin kongsikan. Setahun pengalaman membangunkan blog yang berorientasi kan sektor pertanian dan industri asas tani dan dalam masa itu jugalah sektor ini berkembang pesat malah kejayaan mempopularkan kewujudan Portal Agribazaar (untuk lihat status klik sini)seolah-olah memberi bukti kukuh dengan apa yang berlaku. Transaksi terkini di portal tersebut mencecah hingga RM200juta bagi akhir tahun 2007.

Maka dengan kewujudan ebook ini harap dapat membantu para usahawantani dan rakan-rakan seperjuangan yang lain dalam bidang ini. Sebarang kemusykilan sila email saya.

iklanebook.gif

*sila beri maklumkan kepada saya jikalau anda mengalami masalah untuk mendapatkan ebook ini.
* ebook ini adalah sesuai untuk mereka yang ingin mengetahui tips2 menggunakan platform blog seperti wordpress.com atau blogger.com sebagai medium atau instrumen mengiklan atau mempromosikan perniagaan anda tidak kira dalam sektor usahawantani atau yang lain2..