Bob

1.BIODATA

Nama: Mohd Roozee Jalulidin

Nick: mybob@bob

umur: tua dah….31 kalau masuk tahun nie..

Pekerjaan: usahawantani(ternak kambing,import kambing boer,trading dan konsultansi) + usahawan internet..hehehe

email: mybob_online2u@yahoo.com(recommended) / jutawantanifarm@gmail.com

My Hotlink:012-2028724 My Xpax :013-3031978 (yang nie hp rosak!!)

 

nie ha..tengah nak mandikan anak kambing ni….comelkan….kan..

dsc00032.jpg

yang ni aku punya real baka fullblood…hahaha macam bapaknya kan..kan..

dsc00030.jpg

Nie aku dengan anak boer purebreed aku..hehehe

25-08-07_1510.jpg

Rakan Usahaniaga kami di Australia Mr.Jeff & Mr.James sempena lawatan mereka ke kandang.

 

 

 

 

 

  1. asalamualaikum,bob,saya nak tahu tentang fertigasi tanaman makanan mungkin saudara ada maklumat untuk di kongsi ,saya mohd nizam dari penang.
    tahniah juga diucapkan kpd saudara bob krn mencipta web ini ,banyak ilmu yg sya dapat

  2. mrbob, camne nak chat ngan hang nih

  3. bob,macamana nak jadi usahawantani?apa yang perlu saya lakukan.

    saya berminat nak buat tanaman fertigasi.

  4. salam,

    saya sebagai anak seorang petani amat berminat untuk ceburi bidang pertanian…saya ingin dapatkan maklumat berkenaan tanaman cendawan tiram..atau ada tak info mengenai tanaman yg ada prospek jangka panjang yang baik dari segi pengeluaran serta pasaran…

  5. tua tak apa asalkan berisi dengan maklumat yang bermanfaat untuk manfaat ramai orang…

    ada misi tak kira tua atau muda…

    selamat maju jaya…

  6. Tahniah. Semoga kita sama-sama tercapai hasrat untuk jadi jutawan tani😀 Eh! silap plak. bukan setakat jutawan je. Lebih dari itu yang kita mau.

  7. dah banyak info dalam pertaniah nih… bila nak upgrade kpd .com? ada tawaran dari saifulsham tu… ambik peluang tu… hehhe saja je bagi cadangan…

    banyak kelebihannya jika dah ada dot.com macam jutawankambing.com…

    wahahaa….

  8. haha, wei bob, amir tu member aku la. Dulu dia skali kursus ngn aku di mai farm. Aku sndiri x smpat nak visit time kambing dia dah di bawa masuk. Dulu aku pi, kambing x der lg. Dpt tgok dlm gmbar dlm ni pun kire ok la

  9. a’kum mybob,
    1st aku nak ucapkan tahniah di atas terciptanya website nie. setelah aku surf website kau nie…aku berpendapat banyak ilmu yg bole dpt dari website kau nie.di sini aku ada soalan nak tanya kau..
    kursus tanaman cendawan secara komersial pada 02 jun 2007 tu kat mana?bole aku dptkan maklumat tentang kursus tu tak? dan
    bole kuarkan artikel pasal tanaman cendawan kat malaysia nie tak?
    anyway tq so much

  10. Assalamualaikum,

    Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas kesudian tuan menyediakan pautan ‘link’ ke laman web saya hasilkampung.com. Semoga kita dapat menjalinkan kerjasama dari masa ke semasa bagi memastikan pemilik-pemilik produk pertanian dan produk kampung seluruh negara mempunyai networking yang kukuh dan saling membantu antara satu sama lain.

    Syabas kepada usaha yang tuan jalankan…

    Ikhlas drp:

    Pengerusi Hasilkampung.com

  11. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Teima kasih kerana pihak tuan memberi peluang kepada laluan blog http://jutawanternak.blogspot.com . Smoga rangkaian bagi semua pengusaha ternakan kambing dapat berkembang selain berkongsi ilmu dan pendaat bagi menambah baik industri ternakan ini.

    Bersama ini saya igin memaklumkan blog berkaitan dengan penanaman cendawan tiram untuk menghubungi web tuan

    http://projekcendawan.blogspot.com

    Sekian terima kasih

    Wassalam.

  12. emm thanks wan…blog cendawan nie..baguih la..memang ramai gak yang minta aku cover pasal nie…

  13. Assalamualaikum

    Selamat Maju Jaya Semoga Hang Boleh Jadi Jutawan Pertanian
    Mai la melawat ladang kami bila ada kesempatan

    Mohd Sidek Haji Sher Mohd P.J.M @ Abang Sidek
    (PENGARAH URUSAN)
    012-3770445/019-2195589

    LADANG TERNAKAN ULU YAM (PG0137209-U)
    Lot 821, Batu 30, Jalan Ulu Yam Lama,
    44300 Batang Kali,
    Selangor Darul Ehsan.

    Tel : 03-61047381 Fax: 03-61047381

    http://ladanguluyam.blogspot.com

    • ayah saya juga penternak yang berjaya dimana telah mengusahakan kambing hampir 30 tahun…
      bukan hanya membela sahaja tetapi menjual susu kambing,anak kambing utk tujuan akikah,penyembelihan,pemotongan sehingga memasak kari kambing yang sgt terbaik utk anda…jika ada masa lapang atau pertanyaan boleh menghubungi PAK YA di talian 013-6355300 (HP) atau 06-6791545 (RUMAH)

  14. walaikumsalam

    terima kasih kerana sudi menjengah blog saya nie..insyallah nantie saya akan melawat juga…
    *saya dah list kan blog abg halim..thanks

  15. good job..

    semoga sama2 kita semua berjaya

  16. Assalamualaikum Bro…

    Saya nak tanya tentang sijil atau permit penyembelihan yang boleh digunakan dalam dan luar negeri. Dan bagaimana kalau nak kerja jadi penyembelih di luar negeri macam Australia atau New Zealand… ada sesiapa yang tahu tentang perkara ini, saya harap dapat bagitahu saya di talian 019-6679677.
    Segala kerjasama dan bantuan amat saya harapkan dan jutaan terima kasih saya hulurkan..

    Thank’s…Assalamualaikum

  17. pada pandangan saya saudara harus merujuk kepada ibupejabat JPH di Putrajaya dan JAKIM kerana hanya mereka yang boleh meiktiraf sijil atau permit yang hendak digunakan samada didalam negara atau luar negara..

    saya harap bagi mereka yang mungkin lebih mengetahui hal ini silalah membantu..

  18. Saya bercadang menternak kambing dan agak susah dapat baka di Sabah. menurut sumber jabatan haiwan yang baka dari semenanjung Malaysia tak boleh bawa masuk ke Sabah atas sebab tertentu. bagaimana hendak dapatkan baka jamnapari untuk diternak. penghantaran bagaimana ?

  19. saya tidak beberapa pasti dengan kenyataan yang anda katakan bahawa JPH
    negeri sabah mengatakan susah nak bawa baka dari malaysia…actually
    ianya sebenar mengenai permit perpindahan dalam negeri yang
    diperlukan…malah diantara negeri selangor ke perak pun perlu..permit
    sedemikian…tapi ianya takder lah menyusahkan jikalau tahu caranya…

    tak jadi masalah jikalau anda betul2 ingin kan baka jamnapari
    tersebut..insyallah boleh dibantu…malah dalam 2 minggu lagie kami akan membuat
    penghantaran ke sabah lebih kurang 500 ekor baka boer yang diimport
    dari australia. Cuma bab penghantaran ni jikalau anda memerlukan dalam
    kuantiti yang banyak ianya boleh dipertimbangkan untuk diuruskan
    penghantaran melalui kapal terbang…tapi jikalau dalam kuantiti yang
    kecil..lebih baik cuba dapatkan dari penternak yang lain di sabah..lebih
    ekonomi…..apa2 pun ianya boleh diusahakan jikalau berminat..

  20. Tahniah Bob, dapat buat laman web yang mempunyai pelbagai maklumat penting untuk usahawan tani.

    Saya berharap kita dapat bekerjasama di masa akan datang.

    Terima kasih.

    Rantau Agro Farm
    Lot 2974 Kg Sri Lalang
    71200 Rantau
    Negeri Sembilan
    Tel : 06-6944254

    http://www.kambing.myrantau.com

  21. timer kasih kembali…datang dari hati ingin melihatkan sektor ini di mertabatkan wujud lah blog ini…tu citernya….wasalam..

  22. Assalammualaikum,

    Apa khabar. Saya disini menanti maklumat dari abg Bob untuk penternakan belut. Berharaplah sangat. Jika ada orang hubungan, bolehlah saya mendapatkan penerangan yang jelas dari mereka yang telah berjaya.

    Terima kasih ye.

    No hp : 012-6050389
    Tel office : 03-3161 3700 (D/L)
    E-mail : khafsah@century.com.my

  23. assalamualaikum,

    encik bob,

    pada padangan encik bob, untuk permulaan dengan kos kami yang kecil, kambing boer ni sesuai ke?ada orang bagi pendapat, bela katchang dulu, bila dah maju..baru boer.alasannya, senang dipasarkan sebab murah dan orang afford beli.tolong encik bob beri pendapat dari pengalaman & kepakaran.
    terim kasih.

  24. assalammualaikum abg bob,

    saya betul2 minat untuk bela kambing boer ni, sekarang ni saya baru jer dapat sewa tanah dalam 4.5 ekar. Modal dalam Rm40k. ape langkah seterusnya yag patut saya buat. Yang saya dapat fikirkan skrg ni buat kandang… saya tgk dalam internet terlalu banyak jenis kandang2.
    Contoh…
    macam mana kita nak kira berapa besar kandang untuk 40 ekor kambing?

  25. askm…
    abg,nk rawat kambing sakit mata mcm mane???

  26. Assalammualaikum. Saya Khairul daripada Agrosegar. Kami bercawangan di Rawang selangor. Kami ada menyediakan khidmat consultation untuk tanaman menggunakan sistem fertigasi. Alhamdulillah kami dah berjaya memberi khidmat consultation kepada 5 orang usahaman tani di dalam negeri selangor. Kini mereka telah menikmati hasil daripada tanaman tersebut.

    Disini saya ingin berkongsi pakej fertigasi lengkap yang murah kami sediakan iaitu RM 9000 untuk 1000 polibeg. Pakej tersebut termasuk keseluruhan sistem fertigasi dan penyemaian benih. Individu hanya perlu monitor dan membuat sedikit minor work. Kami akan mengikuti setiap progres sehingga pokok mengeluarkan hasil.

    Daripada feedback yang kami terima, pakej tersebut diakui murah. Tujuan kami menawarkan pakej murah tersebut kerana kami ingin membuat network terutama untuk orang2 melayu. Bukan hanya mencari untung semata-mata. Kami juga menawarakan diskaun kepada sesiapa yang sudah ada pekerja sendiri. Kami akan memberi tunjuk ajar untuk cara pemasangan keseluruhan sistem fertigasi.

    Sekian, untuk perhatian tuan

    Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di nombor 012-3433711 (khairul)

    Jadikan hasil pertanian hak mutlak bangsa melayu

    terima kasih

  27. macam sama je ayat ni….oh tidak!!!!!!!

  28. encik bob… sibuk agaknya. blog saya dah berada di sini… http://www.abdfatah.com/blog

    tahniah makin maju nampaknya penternakan kambing masa kini…

  29. Mybob..

    blog anda ada ‘clas’
    anda memang “BERKHIDMAT DEMI KESEJAHTERAAN UMAT MANUSIA & KEBAJIKAN TERNAKAN…”

    Teruskan usaha dan perjuangan untuk membangunkan bidang pertanian dan penternakan di Malaysia..

    Salam Penternakan,
    Dr. Dodon
    http://www.dodon.org
    Laman Web Penternakan

  30. Terima kasih semua atas sokongan yang diberi…to dr.dodon one day we will meet….btw..my sister in law study di tempat u…NATC

  31. Assalamualaikum…
    Tahniah atas laman web yg penuh informasi..saya berusia 25 tahun dan bekerja dalam bidang kejuruteraan…berminat untuk beralih arah ke bidang perniagaan…tapi kurang informasi mengenai bentuk perniagaan yang sesuai di usahakan. mempunyai sebidang tanah yang mungkin boleh di guna pakai sebagai tapak pertaniaan atau penternakan…boleh beri kan cadangan…juga perlukan mentor sebagai rujukan…

    terima kasih
    asteroid_ex@yahoo.com

  32. insyallah saya boleh membantu apa yang boleh…boleh hubungi saya atau berjumpa minum2 di luar..baru boleh citer panjang(kalau u bekerja di lembah klang lah)..tapi kalau luar dari KL..boleh email saya (refer kat page biodata)

  33. bob,

    zack ni, aku minat dalam bidang ni. aku ni fresh xtau apa2. la ni aku kerja gomen ja. apa istimewa kambing niii. jaga dia susah ka, bob, aku ada 2 ekar tanah, aku harap bole la kot nak usahakanya. brapa modal awal. bob hang tolong la aku kaku minat sangat niiiiiiiiiiiii

  34. Assalamualaikum wbt.

    Bro, saya mmg teruja dgn kejayaan anda. tahniah saya ucapkan! kalau ada kelapangan saya ingin tersangatla nak berjumpa dgn anda.. bagi la kontek detail..

    yang berminat- yen

  35. walaikumsalam..insyallah anda sebenarnya dah melihat biodata saya diatas…no phone ada…email pun ada…TQ..

  36. saya nakkan biodata lengkap abang,nak cabaran dalam bidang ini,kejayaan dan apa-apa yang menarik lagi k.

  37. Assalamualaikum wbt.

    tahniah saya ucapkan! dengan kejayaan anda dalam bidang penternak, penulis blog, pengimport,.., semoga kejayaan berkekalan hendaknya,

    http://www.enai10.com
    free submit link directory

  38. aiikkkk apasal reply aku tak masuk………………

    assalamualaikum……

    pe habaq bro….? saya nak tau maklumat lanjut pasal nak bela belut ni…. pasaran camner,,,,,, ada tak orang yang leh bantu saya….. kalau yang dah ada maklumat tu tlong lah yeeee bagitau camner prosedure dari mula nak bela sampai nak pasarkan kat sapeee.

    tq

    hazlihad78@yahoo.com

  39. nampaknya abg mybob kita semakin busy… nak pindah lagi .. kambing lagi…
    good luck bob… anyway jgn lupa belanja aku sate kambing boer nanti…. jumpa nanti!

  40. bro bob,
    ana baru kesempatan membaca blog ente..menarik dan kemas giler..ana hanya berminat menguruskan dana/modal kepada bakal usahawan atau usahawan yg nak mengembangkan perniagaan. insyallah dengan pengalaman ana boleh kita sama-sama majukan org melayu dalam industri pertanian/penternakan..

    mandasuki@yahoo.com

  41. bro.. bob tahniah kerana dapat meujudkan blog ini. banyak perkara yg dapat dikongsi bersama dan menyatukan penternak-penternak kambing… nanti kita jumpa dkt ijok.. selamat hari raya dari kami di ieymas agro…

  42. syabas enspektor sahab.
    kite jumpe di kebun mybob nanti kalau ader masa.

  43. kami menawarkan khidmat nasihat dalam bidang pertanian terutama yang menggunakan sistem fertigasi

    maklumat lanjut

    http://www.agrosegar.com

  44. askum brader bang bob… well 1st time aku tgk laman blog hang… well done brader… aku tak tahu langsung yang ada kaum kita yang benar2 berjaya… congra… bagi la aku petua skit2 macam mana nak menjadi penternak berjaya spt hang…. tu pun kalau hang tak keberatan…. aku ni pun baru nak berjinak-jinak nak joint dalam bidang nie… tak ilmu kat dada langsung… main hantam koromo je…

  45. terima kasih bob atas usaha anda mengadakan blog ni sekurang2nya dapat kita membuat networking diantara peternak2 moden.
    semoga kita semua yg terlibat dengan livestok ni akan bersatu,menjana pendapatan sendiri,membantu kerajaan dalam menyelesaikan masalah daging segar dan yang paling penting kita tidak bergantung pada kaum yg itu saja

    mari lah kita bersatu…bersatu apa? ya bersatu HATI…

  46. salam,
    tahniah bro.
    berminat gak dgn kamben nie..
    insyaAllah mungkin nanti leh blajo dari bro.

  47. no problem..kecik tapak tangan..stadium bukit jalil kami tadahkan..hehehe bergurau jer..takde masalah..hubungi sahaja no saya diatas atau email

  48. Tahniah Bob,

    Saya bangga dengan usaha kamu. semoga terus berjaya!

  49. Salam brader bob…
    camna nak intro nih..errmm..
    nak tulih kematu plak jari…ringkas cerita..
    saya budak lagi, umoq 23,
    dok belajaq lagi kat uia, gombak, kl.
    lagi setahun grad insyaAllah..

    Kalau nak pi lepak2 kat kandang kambing bro bob buleh ka? nak belajaq2….minat sungguh2 ni…
    kalau suruh kaut taik kambing pun takpa…janji dpt ilmu..haha

    kalau rajin bro tolong sms saya waktu sesuai dan tarikh best utk nak pi sebelum 4 disember ni.
    017 232 5676 – mon

    p/s : tempat dah ada, kandang dah siap, duit ada la skitttt…dok tunggu nak masuk kambing jaaa ni..bukan senang nak cari keja fresh graduate la ni…tu yg nak bela kambing tu…

    sekian..wasalam..

  50. bro mon..saya dah emailkan jawapannya…

  51. bro mybob, saya mengucapkan terima kasih kerana telah berjumpa dengan laman bro mybob ini. Semua ada di sini, tahniah diucapkan. Moga berterusan hendaknya.

  52. bro bob,
    thanks..
    at last..dpt jugak berjunjung ke kandang ijok..
    jumpak dgn pak abu..
    banyak jugak dia bagi info…
    ada rezeki kita jumpak lagi arrr…uhuhuhu

    thanks..wsalam

  53. kata nak ternak ayam kampung? dah ternak dh ke? beli benih kat mana?

  54. asalamualaikum…
    cayalah bro….blog y bau untuk semua yg igin berjaya…nanti satu hari nak jumpa ngan bro..
    -aca- sg.buloh- 012-625 0734…saya akan sentiasa menjengah blog ini….

  55. akm dato’ bob..ha..ha…apa khabar?tahniah atas semamgat n kesungguhan bob..sy di sini tumpang bangga sbg anak melayu diatas kejayaan anda..klu x keberatan bob bg la sdkit imfo kt saya utk start biz kambing ni….sy minat giler nk start ni…thanks

  56. saya pembekal benih ikan air tawar bermacam jenis termasuk (SEMBILANG/KELI/PUYU/TILAPIA/HARUAN DAN LLN) KALAU ADA YANG BERMINAT SILA HUBUNGI SAYA 016-9297353/019-9846680/06-7921089.

  57. Bro Bob, bagus hompej nih, banyak maklumat boleh dapat. saya baru menceburi pertanian secara usahasama adik-beradik. kebun kami menanam cili kulai secara fertigasi. sekarang sedang mengkaji utk besarkan projek. sila layari laman web kami, http://www.marzuqfarming.com atau boleh email ke azizulmarhan@marzuqfarming.com
    salam dari marzuqfarming.

  58. bro.., baper harga nak bina kandang kambing yekk..?

  59. basically 10k for 24’X40 depends pada bahan binaannya lah dapatkan dari mana..kalau pakai second hand maybe leh cut cost..lepas tu desingn sendiri…kalau upah tukang kayu yang jadik dua kali ganda tu…

    so conclusion benda nie subjektif..gunakanlah kreativiti anda untuk membinanya asalkannya mengikut spesifikasi oleh JPH

  60. Bro Bob,
    Di sebelah rumah saya ada tanah selebar lebih kurang 3500kps. Saya berhasrat ingin menafaatkan untuk tanaman secara fertigasi.
    Pada pendapat bro, apakah tanaman yang paling sesuai dan berapakah kosnya?

    Saya prefer tanaman yang mempunyai tempoh matang yang cepat, kos yang minimum dan hasil yang lumayan.

    Harap bro bob dapat membalas email saya ini.

    Terima Kasih.

  61. hazri, try tanam cili padi/kacang botol … cepat matangnyer….

  62. salam….
    sy merupakan student salah sebuah university tempatan…actually sy dah diberikan satu tugasan oleh lecturer mengenai buat web blog…tp sy ni memang buta internet….x reti…n dalam ms yg sama sy perlu mencari bahan mengenai asas tani…so bila sy melayari blog saudara…saya rasa berminat n nak tahu lebih mendalam bidang ni..boleh kongsi pengalaman n ilmu saudara???tq…

  63. Assalamualaikum Bob,

    1st time aku masuk blog hang, dah lama ke wujud nie? wah.. byk sekali maklumat berguna kat sini, kbetulan aku pun mmg tgh carik info² berkaitan Pertanian sbg Perniagaan, hasrat hati nak gak terlibat secara langsung dalam bidang nie, tapi xtau apa benda yg nak dibuat. Dgn adanya info² kat sini bleh laa survey apa yg patut.. tahniah Bob..

    * Tak sangka plak skang ko dah jadi usahawan tani.. hebat Bob.. aku pun nak ikut jejak hang gak klu ada pluang.. insyaAllah..

  64. assalamualaikum BOB,
    saya baru je masuk blog ni dan baru menceburi dlm bidang penternakan boer ni, ada masaalah yg saya nk kemukan pd bob (.1) ibu boer saya mengalami bengkak ambing dan ada beberapa ekor dah mati kerana masalah ini, cuba juga menggunakan ubat mastodian blue tapi masaalah tk selesai gak .apakah punca penyakit ini dan cara2 pencegahan.
    (2) jantan boer mengalami kencing berdarah dan saya juga dah mencuba memberi amonium kloride tapi sama gak tk memberi kesan pun apakah punca masaalah ini dan cara pencegahan. t.kasih

  65. Apa yang saya boleh katakan saya juga pernah mengalamai perkara yang sama..tetapi saya tidak pasti dapat memastikan faktor sebenar masalah anda kerana mungkin enviroment dan pengurusan kandang kita berbeza..
    masalah no.2 pernah saya hadapi…manakala no.1 belum pernah pula sampai mati..

    btw..yang terbaik saya boleh referkan dari seorang rakan Vet yang berpengalaman memberikan pandangan berkaitan dengan perkara ini..

    1.Ambing susu mengeras adalah indikasi kepada masalah mastitis – yg boleh disebabkan oleh pelbagai masalah spt jangkitan dll.

    Suntikan antibiotik sahaja tidak akan menyelesaikan masalah sekiranya ternakan tidak makan dan minum. Ternakan boleh mati akibat ‘starvation’-kelaparan. Oleh itu, setiap rawatan yang diberikan perlu disertai rawatan sokongan spt memberi suntikan vitamin, makanan yang berkhasiat dan menuam ambing susu yang mengeras dengan air suam setiap hari selama seminggu.

    Untuk mencegah mastitis daripada berlaku, tingkatkan kebersihan kandang, pastikan anak kambing menyusu, kalau tidak susu perlu diperah keluar, sekiranya dibiarkan ambing akan mengeras.

    Sekiranya ambing susu telah mengeras, tuam dengan air suam untuk melembutkan kandungan ambing kemudian perah secara lembut. ulang sehingga seminggu.
    (air suam boleh dibasahkan pada kain atau dimasukkan kedalam belon tebal/glove getah)

    suntik dengan antibiotik cth terramycin.

    2.Sebenarnya ternakan akan mengalami masalah kencing (menitis tanpa henti, tidak boleh kencing, sukar kencing dll) apabila saluran uretra (satu-satunya laluan kencing keluar) mengalami penyumbatan atau penyempitan. Penyumbatan salur kencing selalu berlaku akibat kehadiran calculi atau batu karang dalam sistem perkumuhan. Biasanya penyumbatan berlaku pada salur uretra.. kadang-kadang ia tersekat pada penghujung penis ternakan, bagi kes ini batu tersebut boleh dikeluarkan dengan melakukan pembedahan kecil.

    Penyebab utama batu karang pada ternakan adalah akibat pemberian makanan yang tidak seimbang. Pemberian konsentrat yang mengandungi fosforus dan magnesium berlebihan atau nisbah kalsium dan fosforus yang tidak seimbang menjadi penyumbang kepada pembentukan batu karang. Disamping itu sumber air yang terhad juga boleh membawa kepada masalah ini. Oleh itu elakkan batu karang pada ternakan dengan memastikan air bersih sentiasa ada. Berikan juga rumput disamping kosentrat.

    Rawatan pilihan bagi kes batu karang adalah bergantung kepada kedudukan batu karang tersebut. Sekiranya terletak pada penghujung penis, cuma lakukan pembedahan kecil untuk mengeluarkanya. tetapi jika berada pada bahagian yang sukar untuk dicapai pembedahan major perlu dilakukan.

    Walaubagaimanapun,
    mencegah lebih baik daripada merawat. Oleh itu pastikan ternakan penjantan anda diberikan diet yang seimbang dan air bersih yang sentiasa ada. Ternakan betina tidak menjadi masalah.

  66. t.kasih Bob atas info yg dberi

  67. salam bob…

  68. salam bob… hebat la blog u…bnyak info yg boleh i dpt. I minat gak nak pelihara kmbg tapi i 0 knowledge… insyallah next time…harap u sudi beri tunjuk ajar…

  69. harap u kisah i link ur blog…

  70. salam ietta..thanks..biasa jer…hasil setahun research…hehehe..pasal kambing?ok no problem..kita tukar2 ilmu..cendawan dan kambing hehehehe

  71. tula… ingat kalau bisness cendawan ok.. nak try masuk dunia pelihara kambing plak. . . bolehla u jadi sifu i.. hehehe..

  72. bob mcmana i nak ltk pic dlm msjbox u?

  73. saya takda msjbox kat blog nie…hehehe

    msjbox tu kat blog fatisha ada la…saya cuma menjadi penasihat dia jer dan upgrade dia punya blog

  74. oooo…itu macam ka…hehehe..ada satu job kosong lagi u nak tak… eeee.. dis year 31st yekk.. same la..

  75. no problem setakat nie dah ada 3 usahawan yang beri saya job untuk redesign dia orang punya blog..with really minimum cost..hehehe

  76. boleh bg quote ke? hehehe

  77. boleh bg quote ke? hehehe.. kira harga sedara2 la…eeee

  78. RM100 jer..sampai siap….sampai puas hati..nie khidmat utk kawan2 la nie…upah utk beli kopi starbuck untuk beberapa hari (bersengkang mata..)hehehehe

  79. wah minum sedap hari2 nampak…minum jer kopi cap kapal api heheheeeee… meh secawer…ok bob i will discuss wit my bossss. kalau dier setuju i will inform u k…

  80. encik bob..
    tolong support forum pertanian baru..
    http://forumpertanian.8.forumer.com/index.php
    untuk pertanian dan penternakan..
    ajak kwn2 utk berforum kt situ sama ye..
    thanx..

  81. bob… kalau nak minta iklankn apa2 kat blog u ada syarat tak??? atau caj ker ?? hehehehe

  82. silap la..abang ni saya jumpa kat masjid sri petaling la last weekend…tapi lain la abg..abg tampak bergaya memakai sarban…

  83. Askm Mr.Bob,
    Saya sekarang sedang bekerja diluarnegara, bercadang nak balik ke Msia dlm 3 tahun akan dtg. Berminat dgn projek ternakan, dulu ade buat contract farming poultry, bnyk masalah dgn Intergrator, saya stop. Kali nie tengah buat research pasal fidlot system utk kambing or /and lembu. Saya rasa 2 pt yg penting dlm biz ternak ialah feed n market. management tu pun penting gak. 1) Apa kenis feed yg diguna? 2)So far, how is the market demand? May be, b4 start my farm, I need to learn the tricks from u. Thanks.

  84. a’kum..saudara macam mana saya nak mencari penternak- penternak di malaysia???pleasee..

  85. ada kat link2 penternakan di blog saya

  86. patut start dgn kambing biasa atau bagaimana?

  87. ops sorry..td punyer ler panjang taip tapi tak kuar lak kat comment nie..skang dipendekkan citer sayer dna yg baru nak jd “toke” kambing..hehe..takler..sayer dna n still laja lg..bru nie de bli 2 ekor kambing boer betina n sayer pawahkan pder sedare yg de ble beberape ekor kambing..tp yang pasti bukan boer ler..masalahnyer skang nie sdare tu kurang pasti cr nak jage mcm maner..so skang ngah risau ler takut2 kambing mati..ye ler wlpun modal yg dikeluarkan agak kecil utk bli kambing tue,tp bg sayer student nie agak besar ler,,boleh pakai 2 sem tue…
    skang ngah cri2 info tentang kambing n bru ler ternampak blog2 ttg kambing,tak pernah tau lak byk blog utk pengusaha kambing nie..
    berbalik pd citer ts tue,sayer hrp saudara bob boleh ler berkongsi pengalaman dan tips camner na jg kambing nie bg dier tak mati..sayer harap kambing yang 2eko nie idup ler sampai beranak pinak..
    skang umo kambing 4-5bln,boleh tak saudara bob berikan tips2 utk jg kambing dr mula..pemakanan,tempat tgl..n cr jg sampai 9bulan..tak silap lepas9 bulan kambing leh mengawan da kot..tu yg sayer bc di website2 ler..

    time kasih..

  88. assalamualaikum saudara bob,

    disini saya ingin bertanya beberapa soalan..

    1) Perlukah kita memandikan kambing kita? tak kiralah ferrel ke..boer ke.. dan berapa kerap?

    2) bagaimanakah caranya untuk mengenalpasti…uhuk uhuk hakkk tuihhh ( sorry, lorry sampah lalu dibelakang opis saya)
    kambing kambing itu sihat ataupun tidak? adakah perlu untuk seseorang itu membawa stetoskop ke kandang untuk membuat pemeriksaan kesihatan? atau tekapkan telinga anda pada perut kambing itu?

    3) bilakah tarikh yang sesuai untuk pergi ke srikem?

    diharap abang bob yang saya sayangi dapatlah menjawab soalan soalan mudah ini untuk kemudahan di masa hadapan..hidup botak!!

  89. utk dynaz..saya dah jawab soalan yang pertama tadi..ada kuar sebenarnya komen anda..cuma lambat sket…saya akan followup di email anda..nantie

    bagi saudara botak ..lu memang saja2 jer nak kena kan gua yer..hampeh….

    suka ati hang lah nak mandi nak shampoo ker kambing kau yerkk..nak bawak pi sauna pun boleh heheheheh

    soalan mu general sangat wahai botak…walau pun rambut mu tidak kukenal…ku tahu siapa diri mu hahahahahahhaa…..

    * srikem….ada orang sponsor aku okay jer hehehehe

  90. untuk saudari dnaz yang masih belajar lagi..cara yang paling sesuai ialah dengan hubungi terus saya atau saudara bob ini untuk memudahkan lagi komunikasi, yelah..tanak bagi kambing mati kan? jadi..saya sarankan supaya dnaz ambik kambing tu dari kandang…bawak balik hostel dan bela!! saya rasa kambing itu pasti hidup riang dan gembira melihat student yang cute dan terasa seperti cleopatra apabila dijaga oleh ramai student yang terdiri dari golongan kawan kawan dnaz!

  91. saudara bob,
    andai kata sy ingin mendapatkan kambing dan juga khidmat nasihat utk penjagaan kambing boleh tak? saya masih dlm proses memahami penyakit dan ubat yang hendak digunakan.

  92. Saya nak mula ternakan kambing di Daerah Ulu Yam Selangor di atas kwsan seluas 2ekar. Soalan2 saya:
    1. Mana yg lebih sesuai, separa intensif atau sepenuh kandang
    2. Kalu mahu mula berapa ekor kambing jantan : betina
    3. Kambing jenis boer atau janampari atau germasia
    4. Tanah pajak @RM4000/setahun utk 5 tahun pajakan.
    5. Ratio utk rumah, kambing, mkn dan gaji org jaga
    6. Mana mau cari pekerja utk jaga kambing dan perubatan

  93. Saya nak mula ternakan kambing di Daerah Ulu Yam Selangor di atas kwsan seluas 2ekar. Soalan2 saya:
    1. Mana yg lebih sesuai, separa intensif atau sepenuh kandang
    2. Kalu mahu mula berapa ekor kambing jantan : betina
    3. Kambing jenis boer atau janampari atau germasia
    4. Tanah pajak @RM4000/setahun utk 5 tahun pajakan.
    5. Ratio utk rumah, kambing, mkn dan gaji org jaga
    6. Mana mau cari pekerja utk jaga kambing dan perubatan
    Budget mula sy dalam RM100,000

  94. soalan anda tu terlalu panjang nak hurai kat sini dan ada yang boleh menyentuh pihak2 tertentu..so nanti saya followupd di email anda

  95. aduhh…aku disentuhhhh!!!!!! aduuhhhhh

  96. Jualan Pengabisan Stok Jamna Betina & Jamna Cross Betina = RM500-RM650/30kg-50kg. Harga Boleh Dirunding.. Hubungi En Razis 012-7991252

  97. Assalamualaikum

    Tahniah kepada saudara Bob kerana telah melahirkan blog yang padat dengan info pertanian.Secara peribadinya saya amat menghormati kesungguhan yang ditunjukkan oleh pihak tuan.Bidang internet dimanfaatkan sepenuhnya oleh tuan untuk memartabatkan industri pertanian.Teringin sesangat nak berjumpa dengan pihak tuan dalam masa terdekat.Harap-harap mendapat perkenan dari pihak tuan.chewahh!!!

    Syabas buat tuan!

    Hadhari

  98. bob..aku bosan la..jom gi karaoke

  99. Online Generic Medications Shop. Free WorldWide Shipping and Free Viagra Pills.

  100. Salam.. Tahniah kepada Bob kerana berjaya dalam bidang yang diceburi. Sebenarnya saya sgt berminat untum menjalankan ternak kambing. Saya ada tanah tapi saya tidak tahu bagaimana hendak mulakannnya

  101. Akum Bob, saya ucapkan taaniah kepada anda yang berani menceburi bidang ini sehingga berjaya ketahap ini. Bukan mudah nak cari orang muda sekarang ini yang agak keberatan nak menceburi bidang yang tak glamour ni. Blog anda juga telah dapat menyebarkan pengetahuan kepada orang lain yg berminat untuk menceburi bidang ini jika mereka rasakan mahu berjaya seperti anda. Taniah.

  102. Aku bangga gila ngan kau. Bila kengkawan sama2 berjaya aku tumpang gembira. Kalau nak gi umrah cakap ngan aku..jgn lupa dtg kedai aku k.Tak sangka pulak kita skg jadi usahawan…aku belum jutawan lg …nantilah aku follow kau lak.

  103. assalamualaikum, saya berminat nak ikut kursus ternak ikan keli yang diadakan pada 12-14 julai lalu, tapi saya terlepas maklumat tu. Ada x kursus berkaitan lagi pada masa akan datang

  104. bleh tak saya tahu tentang kambing boer,jamnanpari,katjang?berapa kos untuk projek ini?saya sangat berminat dengan projek ternakan kambing?bolehkah saudara bob bagi tips untuk projek ini?saya dari utara,sg petani. saudara bob bleh email kat saya.
    sekian terima kasih.

  105. saya tinggal di nilai. ada jual makanan cacing. sila tel 013-2931973

  106. saya sukri 0172460122

    tujuan – mak bnatu jadi usahawan umah
    income lumayan

    program mudah – leh order bmw

    income lumayan

  107. assalamualaikum bro bob!!!hmm best jugak eak jd usahawan ni.sy mmg minat giler nak jd usahawan ni.cita2 nak jd usahawan la katakan…bole x bro bg idea mcmane nak majukan perusahaan kite?apa pandangan bro tntg partnership?sy ni sbnr nyer student lg.dlm jurusan investment.at the same time sy ada join insurans tau.MAA ANSURANCE.kalau bro nak kan polisi tntg insurans bole lah bagitau sy…emm k la.sekian terima kaseh.free nanti sy request lg…

  108. Visit website aku k. Aku tgh cari kengkawan ni. http://muslimbazar.ning.com

  109. coooooomeinyer kambin yang cik dukung tuh! geramnyerrrrrrrrr…hehe

  110. saya memang berminat nak bele kambing,
    saya nak tau kalau baru nak mula membela ka,bing apa yg amat di perlukan… bajet 30k cukup ker?

  111. encik mybob saya nak bertanya sedikit, saya nie berminat nak memelihara kambing nie
    1) kalau saya dah bela kambing nie kat mana saya nak jual dan siapa nak beli .?
    2) apakah jenis kambing yang sesuai untuk di bela.?

    harap en. mybob boleh membantu dan beri tunjuk ajar serba sedikit,mudah mudahan saya mampu jadi penternak yang berjaya.

  112. Aslmkum,
    Nama saya zamri, saya berada di port klang skrg, saya dlm proses membuat tanaman taugeh, saya masih dlm proses marketing utk area saya ni, harap pihak encik/cik boleh bagi opinion ttg bisnes saya ni @ ada pluang utk saya kembangkan bisnes saya ni, saya harap kita boleh same2 cuba beri tunjuk ajar @ peluang kpd org bumiputra utk ceburi sektor perniagaan ini….trm ksh….

  113. Kepada siapa yang minat nak beli cacing merah, boleh hubungi saya…Telefon saya ialah 016-3390 689 atau e-mail saya kk_tan76@yahooo.com..Nama saya ialah Tan..Harga cacing boleh dibincang..Terima Kasih…

  114. salam… ada tak iklan jatan kosong utk kos pemasaran bahagian pengedaran?????

  115. Medications On Net – Buy Cheap Arthritis and Weight Loss Medications Online.

  116. Kami ada menyediakan pakej ternakan lintah canvas. Harga dibawah rm1000 utk permulaan perniagan secara kecil2lan. Perjanjian jual beli disediakan kepada penternak baru dgn harga yg tinggi. Khidmat nasihat berterusan. Berminat sila hubungi kami di SILVER AGRO FARM ditalian 0192304044/0122767013

  117. Asalam bro/sis,
    Sesiapa berminat untuk membeli jamnapari, boer @black belly barbados boleh tinjau di kandang saya di tangkak atau hubungi… zamir 0123958821

  118. assalamualaikum…mudahan Allah membalas usaha Encik Bob dengan blog ini banyak manfaat diperolehi untuk semua..

  119. tahniah bro.bleh kerjasama dgn sy.utk pengetahuan bro lawat
    http://www.koperasikuat.com(koperasi pembangunan usahawan industri asastani pulaupinang)sory web dlm pembikinan now.kami megalukan ahli baru.slmt dtg.
    pushpiam tu tmpt sy kj dn bljr buat rumah burung layang2 atau walet.bleh masuk syer.klu nk.nk buat lwtn atau mklmt call sy,tq wslm
    pertanian adalah pernigaan.kita sama2 gerakan usahawantani moden k remy 0195675166

  120. Sdra Bob,
    Tahniah atas kerja anda ini. Teruskan………..anda dapat membantu ramai orang kita, kerja anda diberkati…Insyaallah

  121. sesuatu yang boleh dibanggakan..terima kasih

  122. hello!,I love your writing very much! percentage we
    keep in touch extra about your article on AOL? I need a specialist on this
    house to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you.

  123. I am starting a internet blog directory and was wondering if I can
    submit your website? I’m hoping to increase my directory gradually by hand so that it maintains top quality. I’ll
    make sure and put your blog in the appropriate category and I’ll additionally use, “1.BIODATA « Melahirkan Jutawantani Malaysia” as your anchor text. Please make sure to let me know if this is acceptable with you by e-mailing me at: harolddupree@care2.com. Thanks alot🙂

  124. Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great
    written and include almost all significant infos. I would like to see more posts like this
    .

  125. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you
    will be a great author.I will always bookmark your blog and definitely will come back later on.
    I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice day!

  126. I really love the sciences, especially chemistry and physics. But I also love the creative aspect of the spectrum, such as writing and books. I really want to write. Would it be smart to minor in English or Creative Writing but major in the sciences? Does it look acceptable? I’m new to college stuff, and I’m curious. I don’t want to miss an opportunity to advance my scientific or creative knowledge! I’m a Junior in high school..

  127. Is there a website that makes it easy to follow blogs and podcasts? I don’t have an iPod, does that matter?.

  128. Every code I try either leaves a massive gap at the top of the page, or at the bottom of the page. Its definitely that code causing it.. I’ve tried so many codes trying to hide the blogs & extended network, but they all leave a white gap either at the top or at the bottom.. Anyone got one that doesnt cause the white gap? Or how to remove the white gap?.

  129. I have not read too many good things about Webfetti – mainly people wanting to remove it from their computers, so I’m looking for alternatives that I do not need to install.. Do you have web-sites where I can copy codes from to change the layout of my blogspot blog? The templates on blogspot are fine to get you started, but I’m ready for a change..

  130. I got this website from my pal who told me on the topic of this web page and
    at the moment this time I am browsing this website and reading very informative articles at this place.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: