Bob

Archive for the ‘artikel’ Category

Kursus Teknologi Kambing Boer 9 – 11 Januari 2009

In agriculture, Akuakultur, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan, Percutian, pertanian, SEO on Disember 12, 2008 at 10:54 am

Salam kpd rakan2 semua,
Setelah bertungkus lumus di dalam 5 bulan yang lepas start dari maha hinggalah membuat selection kambing, kini kami mempunyai masa dan berpeluang untuk menganjurkan kursus.Kami akan anjurkan kursus teknologi penternakan kambing boer dan Kami alu2kan kepada semua penternak mahupun yang baru nak menternak untuk turut
serta di dalam kursus ini, dimana kami bawakan 2 penceramah yang terkenal di Australia serta 1 pakar nutrisi permakanan haiwan ruminan no 1 di Malaysia dari Mardi iaitu Dr Wan Zahari dan 2 Dr verterinar dalam perubatan serta beberapa penternak yang telah berpengalaman lebih 3 tahun dalam kendalian secara moden dan efisyen skala besar operasi harian ternakan dalam industri ternakan untuk berkongsi pengalaman serta memberi pelbagai tip yang bersesuaian yang diboleh pakai dengan environment disini. Kursus ini lebih kepada Seni Pembakaan Kambing Boer, diharap rakan2 yang telah register atau belum sila mengumpul pelbagai soalan khasnya dari segi seni pembakaan, agar kita dapat tahu gambaran sebenar yang dialami dan cara penternakan yang dipraktis disana.Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila lawati www.boerbest.com . Terima Kasih.
-Another Event Brought to you by BoerBest Group

Objektif

1 – Memberi pendedahan yang sebenar kepada peserta mengenai kambing Boer dari segi pengurusan, penjagaan, pembiakan, permakanan dan perubatan menerusi penceramah berpengalaman yang terkenal di dunia penternakan kambing serta wakil dari agensi kerajaan yang berkaitan.

2 – Berkongsi pengalaman dan maklumat mengenai industri penternakan kambing Boer di Australia melalui penceramah jemputan – Jim Boer dan Geoffrey Davies

3- Memberi panduan dan bimbingan kepada peserta mengenai pemasaran dan pengurusan kewangan bidang penternakan kambing.

4 – Memberi peluang kepada peserta melalui pengalaman lawatan sambil belajar di kandang ternakan kambing Boer

HABUAN MAHA..PERCUTIAN KE PULAU KAPAS TERENGGANU

In artikel, Percutian on Oktober 14, 2008 at 6:16 pm

Berakhirnya MAHA 2008, maka berakhirlah kerja keras selama ini bagi memastikan “group” ini menyertainya. Sehubungan dengan itu maka tiba lah habuan bagi mereka yang terlibat.

Pada akhir bulan ogos sebelum bulan puasa kami telah memilih Pulau Kapas, Terengganu sebagai tempat percutian.

Lama tak jumpa pantai nie…sesekali mengasingkan diri dari dunia kambing buat seketika.

Bagi aku nie memang kali pertama jejakkan kaki ke Pulau Kapas. Sebelum ini adalah beberapa pulau yang aku dah jelajahi seperti Pulau Besar, Pulau Tinggi, Pulau Sibu, Pulau Pemanggil , Pulau Aur semuanya di perairan Mersing, Johor.

Langkawi pun pernah juga tetapi aku rasakan Pulau Langkawi dah terlalu komerisial..keaslian semulajadi semakin lenyap. Kalau nak pi “shopping” boleh lah.

Alhamdulilah setelah kami tiba disana suasana memang cantik dan sesuai dengan diri aku yang pecinta alam semula jadi. Tapi yang malasnya walaupun dah ada kat pulau fikiran dan mulut asyik citer pasal kambing…..apa daaaaaaa….orang nak bercuti la..

Ok lah aku sertakan lah sedikit lagi gambar-gambar di sana..biar gambar jer cerita…aku penat nak cerita..sebab sekarang nie aku bukan sahaja penulis blog jutawantani nie tetapi dah terjerumus menjadi pembantu penulis blog berkaitan isu-isu panas nie (politik laaa)..

Malah sekarang ada jemputan pula menjemput aku menjadi sebagai penceramah kepada golongan siswa-siswi…oh tidak..bersediakah aku????

Kenangan di MAHA 2008….satu kejayaan….

In agriculture, artikel, Kambing boer, penternakan on Ogos 26, 2008 at 6:07 pm

Alhamdulilah setelah dua minggu bermandikan matahari dan hujan akhirnya MAHA 2008 dengan telah berakhir dengan rasminya pada 23 Ogos 2008. Terlalu banyak yang saya dapat pelajari dan alami semasa MAHA 2008 ini. Tidak pernah terfikir pun bahawa saya dapat hadir di MAHA 2008 sebagai “Exhibitor”. Walaupun kali ini kemasukan ke MAHA 2008 membawa nama “Boerbest Group” dan Fitrah Waja alhamdulilah segalah perancangan berjalan lancar dan boleh dikatakan sangat berjaya. Boerbest Group sebagai mana yang pernah saya terangkan adalah hasil daripada kerjasama di antara penternak yang berada dalam “networking” saya selama ini. Kalau selama ini tiada nama diberi maka lahirlah nama “Boerbest Group” ini yang secara tak lansung sebenarnya mewujudkan satu penjenamaan bagi kambing boer itu sendiri. Group ini lebih pada satu kumpulan usahawan ternak yang mempunyai visi yang sama, saling membantu, berkongsi sumber yang ada dan juga yang paling menonjol adalah rangkaian pemasaran yang berkesan.

Bersama rakan-rakan penternak…Rie@esis(pertama sebelah kiri) dari casserose (http://kambing-boer.blogspot.com)

Bersama Geoffrey dan Fiona (capricorn pastorial) rakan kerjasama kami di Australia

Saudara Adib (orang kuat jutawantani nie..) dengan penuh gaya entertain walk-in customer di kandang display…

Booth kita orang…..low setup budget..tetapi “hot”….

Bisnes kad baru…dengan nama boerbest group…cantik….kos print pun cantik hehehe

nie kambing tak yah bagi makan…boleh simpan kat umah atau keter…insyallah nantie saya akan pamer di blog ini..anda boleh order…

Michatel Proof..umur 9 bulan..besau dan comel…..

permulaan ini tak berapa banyak gambar yang dapat saya uploadkan kerana masih menunggu gambar yang lain. Ada beberapa gambar yang penting sahaja saya akan paparkan. Salah satunya temuramah daripada TV3 kepada rakan saya saudara Syazwan mengenai masa depan industri ternakan kambing boer di masa hadapan di Malaysia. Insyallah saya akan edit posting nie lagi setelah mendapat gambar yang lain. Secara keseluruhannya apa yang saya boleh katakan..MAHA adalah salah satu platform untuk syarikat yang baru nak membangun untuk mendapat “exposure”. Banyak feedback yang positif diterima daripada trader mahupun pengunjung yang datang ke MAHA 2008 sepanjang 2 minggu tersebut.

* alhamdulilah Boerbest Group juga mendapat liputan di MAHA 2008 di dalam Artikel Utama di Akhbar Sinar Harian. Thanks to kak poziah..nanti leh kami belanja kari kambing boer yerkk..

BBQ waktu malam penutup MAHA khas untuk para-para Exhibitor di laman ternakan….layan woo

Bergambar bersama TKP JPV bersama rakan2 yang lain (malam penutup MAHA 2008)

Pelancaran Boerboest Group dan Kursus Penternakan Kambing Boer

In agriculture, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan on Jun 9, 2008 at 11:28 am

Buat pertama kalinya setelah sekian lama menyepikan diri pihak jutawantani dan saya sendiri sebenarnya mempunyai agenda kami sendiri. Setelah sampai masanya..saya ingin war-warkan projek jutawantani yang terbaru bersama beberapa usahawan yang lain membentuk satu kumpulan perniagaan dan juga satu platform penjenamaan menyeluruh untuk produk yang berkaitan dengan daging kambing boer.

Selain daripada itu satu kursus penternakan kambing boer yang bertaraf antarabangsa akan di adakan pada 19-20 Julai 2008 ini dengan membawa penceramah jemputan dari Australia dan disokong oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar(JPV),MARDI,agensi berkaitan dan para penternak yang lain.

PERHATIAN KURSUS TELAH DITUNDA KEPADA TARIKH YANG AKAN DITENTUKAN KEMUDIAN. MAAF ATAS SEGALA KESULITAN DI ATAS MASALAH TEKNIKAL YANG DIHADAPI BERIKUTAN JADUAL PENCERAMAH DAN TEMPOH PERSIAPAN PENYERTAAN SULONG KAMI DI MAHA TERLALU SUNTUK.

http://www.boerbest.com

Pendaftaran secara online

Kursus ini julung-julung kami jalankan dan ianya menjawab segala pertanyaan mengapa kami tidak pernah menjalan kan mana-mana kursus rasmi kerana kami ingin kelainan dan saya berharap pada meraka yang mungkin bertanyakan yuran kursus tersebut, maka saya ingin jelaskan kami tidak mendapat subsidi mana-mana pihak dan semuanaya adalah urusan kami sendiri maka harga kursus adalah mengikut harga sebenar tapi di sebaliknya kami memberi kelebihan dengan apa yang anda akan bayar kerana kami membawa penceramah jemputan dari Australia, tuan punya JIMBOER sendiri yang mana mungkin selama ini anda yang pernah membeli baka dari Farm ini dari kami. Satu peluang keemasan “to get first hand knowledge” dari seorang “hardcore breeder” dalam penternakan kambing boer amnya.

Internet dan Blog mempengaruhi trend pengundi PRU12

In artikel on Mac 17, 2008 at 1:13 pm

beritahu2.gif

Agak lama juga saya tak kemaskini blog ini dengan artikel yang terbaru. Almaklumlah satu “malaya” pun tahu yang demam PRU12 melanda negara kita dan setelah tamat pun masih belum reda lagi bahangnya. Saya bukan nak bercerita pasal PRU12 sebenarnya tetapi saya ingin bercerita tentang salah satu “senjata” virtual(maya) yang digunakan pihak tertentu untuk mempengaruhi pengundi PRU12. Dari mereka yang datang dari Bernama, Ahli akademik dan penganalisis politik semuanya setuju bahawa salah satu media alternatif yang tidak menafaatkan adalah menerusi internet iaitu penggunaan platform blog.

Mengambil contoh artikel yang di tulis oleh Dr.Sapora Sipon, Pensyarah Kanan, Program Kauseling, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Univeristi Sains Islam Malaysia(USIM) yang tersiar di Utusan Malaysia hari ini, beliau berpendapat:

Dilaporkan gerakan politik melalui Internet sudah wujud sejak pilihanraya 1999, tetapi strategi itu gagal membantun kemaraan pembangkang dengan berkesan, malah tidak efektif lansung dalam pilihanraya 2004. Tetapi piliharaya 2008 menyaksikan keadaan yang amat berbeza di mana banyak rakyat yang memilih internet melalui blog sebagai satu medium berkomonukasi yang berpengaruh dalam kempen…
Maklumat dalam pelbagai bidang boleh diperoleh dengan cepat dalam usaha melahirkan masyarakat yang bermaklumat. Apabila masyarakat bermaklumat tentu sekali percambahan minda rakyat ke arah yang positif akan berlaku.
Setiap pihak terutama sekali parti lawan ternyata menafaatkan sepenuh-penuhnya penggunaan internet dan blog atas usaha mempengaruhi pemikiran dan psikologi rakyat untuk menyokong mereka….
Ternyata dalam konteks PRU12, penggunaan internet dan blog banyak menguntungkan parti lawan. Tentu sekali ini memberi pengajaran kepada BN untuk tidak mengambil mudah peranan internet dan blog dalam memujuk dan membentuk persepsi pengundi pada PRU akan datang….
Utusan Malaysia, Isnin 17 Mac 2008

Jadi disini saya hanyalah ingin mengingatkan pada anda semua kepentingan pengetahuan ICT adalah sangat penting dan sangat relevan dalam hidup kita, biar siapa pun kita..kita tetap memerlukannya…kerana inilah corak masa depan yang akan datang. Tidak terkecuali juga dalam bidang pertanian dan industria asas tani ini. Saya sendiri seronok melihat perubahan perkembangan di internet mengenai sektor ini semenjak awal tahun 2006 makin rancak dan makin maju. Mungkin pada permulaan anda merasakan khuatir anda tidak mendapat perhatian dari pengunjung, tetapi itu adalah normal untuk permulaan. Kekerapan anda mendekatkan diri anda dengan pengunjung di blog akan mempopularkan diri anda sendiri dan perniagaan anda juga. Untuk contoh pertama kalinya saya akan lihatkan statisik blog ini dari mula ia bertapak hinggalah sekarang.

screenhunter_01-mar-17-1248.jpg
Kalau dilihat dari rajah diatas memang pada permulaaanya agak rendah tetapi dengan pelbagai perubahan yang dilakukan kepada blog dengan harapan pengunjung dapat memenafatkan kewujudan blog ini semaksima mungkin, peningkatan berlaku dengan mendadak. Maka kita tidak boleh berputus asa dalam membuat sesuatu. Semuanya tidak bergolek datang pada anda. Kita harus sentiasa memperbaiki diri untuk lebih maju.
* sapa kata blog itu..hanya picisan??? (blog saya ini pernah di lemparkan dengan panggilan ini. akhirnya masa yang menentukan dan ternyata sebaliknya!!)

A Blog Can Enhance Your Traditional Business Website..

In artikel, SEO on Februari 13, 2008 at 1:57 pm
Setelah bob “release” ebook yang pertama..bagi sesiapa yang memahami apa yang saya sampaikan disini saya ingin kongsikan artikel dari seorang blogger/enterprenur diluar negara yang memberi idea yang sama sepertimana yang saya sarankan…(minta maaf saya tak sempat nak menterjemahkan bahasa..)

screenhunter_10-feb-13-1400.jpg

Take your old static, dead and uneffective business website … and give it a big boost with a blog.

You’ve seen those business websites that are nothing more than a copy and paste job from their brochure. They sit and collect dust on a server. And they don’t do anything for the business, other than become a source of irritation and frustration to the owner.

But with a blog, you can breathe new life into those sites.

An updated blog filled with quality, practical content will reap dividends for almost any business.

The three main benefits are:

1. Return site visits.

I’m sure many business website take up space on some server and rarely get any kind of return readership. With a regularly updated blog with fresh, timely and practical content, people will come back more often.

More people coming back more often means the next time they are in need of your product and service increases the likelihood they give you a call.

2. Search engine visibility.

Google likes to see regularly updated content. Blogs do that. And with enough time and quality content, you can boost your visibility — i.e. PageRank — in Google.

The greatest value for typical small businesses with this is for local searches.

This means someone goes to Google and types in “Dallas plumbers” or “Phoenix real estate agents.”

Blogs are especially good at helping you target these smaller niche keywords in your city and state.

3. Customer-centered value.

Done right, blogs can provide substantial value to your customers and clients. If you have a product, you can teach your customers how to use it … in basic and creative ways. If you have a service, you can give tips on how they can save money, or prevent a big problem, or simply realize they need an expert — you — to help them.

FOUR SMALL BUSINESS EXAMPLES

Here are just a couple of examples of businesses that could use blog to boost their search engine visibility and return readership (and thus, top of mind memory when a prospective customer needs something):

Heating and Air conditioning Repair Businesses – can start an “article library” of common issues and repairs of HVAC units they sell. At the start of the summer, write a blog post or “article” titled “3 Keys to Maintaining your Air Conditioning Unit.” Example: About Appliance.

Insurance Agents – can start a blog about each type of insurance and teach their clients about their policies. For example, “Home Insurance 101: What To Do When You Get Robbed on Vacation.”

Real Estate Agents and Brokers – can talk about how to buy and evaluate a home … or sell one. They can also use the WordPress blog platform to showcase their properties. For an example of this, check out our real estate WordPress theme.

Personal Consultants and Coaches — can showcase their expertise and knowledge of their niche and topic. Example: David Bohl’s Slow Down Fast.

Petikan dari http://corymiller.com/business-blogs/a-blog-enhances-traditional-business-websites/

Buku Wang, Anda dan Islam

In artikel on Januari 24, 2008 at 12:23 pm

teguh-ternak.gif

Hari ini saya ingi kongsikan satu buku hasil karya dari ustaz yang saya hormati iaitu Ustaz Zaharuddin. Setelah meminta keizinan beliau, saya ingin kongsikannya pula disini. Semoga masing-masing mendapat manafaatnya. Amin…

cover-buku.jpg

Alhamdulillah, syukur kepada Allah swt sampai jua masa terbitnya buku pertama saya setebal 258 halaman. Sebagaimana yang kerap dinyatakan oleh pelbagai penulis-penulis popular termasuk guru saya Syeikh Prof. Dr Md ‘Uqlah El-Ibrahim (Ulama Jordan), buku pertama biasanya memberikan satu perasaan yang luar biasa buat penulis.

Buku ini sepatutnya telah terbit sekitar Julai 2007 yang lalu, tetapi oleh kerana penerbit ketika itu berkeras tidak mahu memasukkan teks Arab bagi Ayat Quran, Hadis, kata Ulama dan Kaedah Fiqh. Maka persetujuan dan usaha bersama selama 3 bulan sebelum itu terpaksa dibatalkan.

Penulis menganalisis isu-isu semasa yang berkaitan dengan amalan perbankan dan kewangan Islam yang bersumberkan kepada khazanah warisan para Ulama silam dan sarjana Islam semasa serta penyelesaiannya menurut Muamalat Islam. Buku ini adalah sumber rujukan yang bernilai kepada para sarjana berkenaan, pengamal perbankan dan kewangan Islam, penyelidik dan pelajar. (Prof Dr Joni Tamkin, UM)

“Al-Fadhil Ust Zaharuddin Abd Rahman ialah ahli dalam bidang Fiqh Al-Muamalat khususnya berkaitan perbankan dan kewangan. Pandangannya telah banyak membantu banyak pihak agar lebih memahami bidang yang penting ini. Saya percaya kehadiran buku ini boleh memberikan sumbangan yang sangat positif untuk orang ramai memahami hukum Syarak dalam bidang tersebut”( Dr Mohd Asri Zainal Abidin, Mufti Perlis)

Maklumat lanjut boleh di layari di sini http://www.zaharuddin.net/index.php

 Inginkan kertas kerja perniagaan berkualiti dan diterima oleh MARA dan SMEBank?Dapatkan DiSini!!