Bob

Archive for the ‘Kambing boer’ Category

Kursus Teknologi Kambing Boer 9 – 11 Januari 2009

In agriculture, Akuakultur, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan, Percutian, pertanian, SEO on Disember 12, 2008 at 10:54 am

Salam kpd rakan2 semua,
Setelah bertungkus lumus di dalam 5 bulan yang lepas start dari maha hinggalah membuat selection kambing, kini kami mempunyai masa dan berpeluang untuk menganjurkan kursus.Kami akan anjurkan kursus teknologi penternakan kambing boer dan Kami alu2kan kepada semua penternak mahupun yang baru nak menternak untuk turut
serta di dalam kursus ini, dimana kami bawakan 2 penceramah yang terkenal di Australia serta 1 pakar nutrisi permakanan haiwan ruminan no 1 di Malaysia dari Mardi iaitu Dr Wan Zahari dan 2 Dr verterinar dalam perubatan serta beberapa penternak yang telah berpengalaman lebih 3 tahun dalam kendalian secara moden dan efisyen skala besar operasi harian ternakan dalam industri ternakan untuk berkongsi pengalaman serta memberi pelbagai tip yang bersesuaian yang diboleh pakai dengan environment disini. Kursus ini lebih kepada Seni Pembakaan Kambing Boer, diharap rakan2 yang telah register atau belum sila mengumpul pelbagai soalan khasnya dari segi seni pembakaan, agar kita dapat tahu gambaran sebenar yang dialami dan cara penternakan yang dipraktis disana.Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila lawati www.boerbest.com . Terima Kasih.
-Another Event Brought to you by BoerBest Group

Objektif

1 – Memberi pendedahan yang sebenar kepada peserta mengenai kambing Boer dari segi pengurusan, penjagaan, pembiakan, permakanan dan perubatan menerusi penceramah berpengalaman yang terkenal di dunia penternakan kambing serta wakil dari agensi kerajaan yang berkaitan.

2 – Berkongsi pengalaman dan maklumat mengenai industri penternakan kambing Boer di Australia melalui penceramah jemputan – Jim Boer dan Geoffrey Davies

3- Memberi panduan dan bimbingan kepada peserta mengenai pemasaran dan pengurusan kewangan bidang penternakan kambing.

4 – Memberi peluang kepada peserta melalui pengalaman lawatan sambil belajar di kandang ternakan kambing Boer

Kambing….kambing datang lagi…

In Kambing boer, penternakan on Oktober 14, 2008 at 7:01 pm

Kali ini aku berkesempatan lah berada dalam Boerbest Group untuk shipment ini kerana pada shipment yang lepas aku tidak berada bersama mereka kerana urusan peribadi di luar kawasan.

Ini ada lah shipment stage ke-3 untuk melengkapi kontrak pembekalan baka kambing boer kepada MADA & JPH yang berjumlah 2100 ekor.

Kali ini shipment agak mencabar kerana dilakukan dalam bulan puasa yang lalu. Kelewatan juga berlaku semasa “clearance” disebabkan oleh masalah-masalah tertentu yang tidak dapat dielakkan.

Oleh sebab itu ada beberapa kes kematian kambing yang tidak diingini berlaku diluar kawalan kami. Walaubagaimanapun ianya dapat dikawal dan jumlah peratusnya adalah kecil.

Bagi pembeli-pembeli setia kami, insyallah setiap pembelian anda adalah dijamin oleh kami selama 7 hari selepas penerimaan.

Kenangan di MAHA 2008….satu kejayaan….

In agriculture, artikel, Kambing boer, penternakan on Ogos 26, 2008 at 6:07 pm

Alhamdulilah setelah dua minggu bermandikan matahari dan hujan akhirnya MAHA 2008 dengan telah berakhir dengan rasminya pada 23 Ogos 2008. Terlalu banyak yang saya dapat pelajari dan alami semasa MAHA 2008 ini. Tidak pernah terfikir pun bahawa saya dapat hadir di MAHA 2008 sebagai “Exhibitor”. Walaupun kali ini kemasukan ke MAHA 2008 membawa nama “Boerbest Group” dan Fitrah Waja alhamdulilah segalah perancangan berjalan lancar dan boleh dikatakan sangat berjaya. Boerbest Group sebagai mana yang pernah saya terangkan adalah hasil daripada kerjasama di antara penternak yang berada dalam “networking” saya selama ini. Kalau selama ini tiada nama diberi maka lahirlah nama “Boerbest Group” ini yang secara tak lansung sebenarnya mewujudkan satu penjenamaan bagi kambing boer itu sendiri. Group ini lebih pada satu kumpulan usahawan ternak yang mempunyai visi yang sama, saling membantu, berkongsi sumber yang ada dan juga yang paling menonjol adalah rangkaian pemasaran yang berkesan.

Bersama rakan-rakan penternak…Rie@esis(pertama sebelah kiri) dari casserose (http://kambing-boer.blogspot.com)

Bersama Geoffrey dan Fiona (capricorn pastorial) rakan kerjasama kami di Australia

Saudara Adib (orang kuat jutawantani nie..) dengan penuh gaya entertain walk-in customer di kandang display…

Booth kita orang…..low setup budget..tetapi “hot”….

Bisnes kad baru…dengan nama boerbest group…cantik….kos print pun cantik hehehe

nie kambing tak yah bagi makan…boleh simpan kat umah atau keter…insyallah nantie saya akan pamer di blog ini..anda boleh order…

Michatel Proof..umur 9 bulan..besau dan comel…..

permulaan ini tak berapa banyak gambar yang dapat saya uploadkan kerana masih menunggu gambar yang lain. Ada beberapa gambar yang penting sahaja saya akan paparkan. Salah satunya temuramah daripada TV3 kepada rakan saya saudara Syazwan mengenai masa depan industri ternakan kambing boer di masa hadapan di Malaysia. Insyallah saya akan edit posting nie lagi setelah mendapat gambar yang lain. Secara keseluruhannya apa yang saya boleh katakan..MAHA adalah salah satu platform untuk syarikat yang baru nak membangun untuk mendapat “exposure”. Banyak feedback yang positif diterima daripada trader mahupun pengunjung yang datang ke MAHA 2008 sepanjang 2 minggu tersebut.

* alhamdulilah Boerbest Group juga mendapat liputan di MAHA 2008 di dalam Artikel Utama di Akhbar Sinar Harian. Thanks to kak poziah..nanti leh kami belanja kari kambing boer yerkk..

BBQ waktu malam penutup MAHA khas untuk para-para Exhibitor di laman ternakan….layan woo

Bergambar bersama TKP JPV bersama rakan2 yang lain (malam penutup MAHA 2008)

Pelancaran Boerboest Group dan Kursus Penternakan Kambing Boer

In agriculture, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan on Jun 9, 2008 at 11:28 am

Buat pertama kalinya setelah sekian lama menyepikan diri pihak jutawantani dan saya sendiri sebenarnya mempunyai agenda kami sendiri. Setelah sampai masanya..saya ingin war-warkan projek jutawantani yang terbaru bersama beberapa usahawan yang lain membentuk satu kumpulan perniagaan dan juga satu platform penjenamaan menyeluruh untuk produk yang berkaitan dengan daging kambing boer.

Selain daripada itu satu kursus penternakan kambing boer yang bertaraf antarabangsa akan di adakan pada 19-20 Julai 2008 ini dengan membawa penceramah jemputan dari Australia dan disokong oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar(JPV),MARDI,agensi berkaitan dan para penternak yang lain.

PERHATIAN KURSUS TELAH DITUNDA KEPADA TARIKH YANG AKAN DITENTUKAN KEMUDIAN. MAAF ATAS SEGALA KESULITAN DI ATAS MASALAH TEKNIKAL YANG DIHADAPI BERIKUTAN JADUAL PENCERAMAH DAN TEMPOH PERSIAPAN PENYERTAAN SULONG KAMI DI MAHA TERLALU SUNTUK.

http://www.boerbest.com

Pendaftaran secara online

Kursus ini julung-julung kami jalankan dan ianya menjawab segala pertanyaan mengapa kami tidak pernah menjalan kan mana-mana kursus rasmi kerana kami ingin kelainan dan saya berharap pada meraka yang mungkin bertanyakan yuran kursus tersebut, maka saya ingin jelaskan kami tidak mendapat subsidi mana-mana pihak dan semuanaya adalah urusan kami sendiri maka harga kursus adalah mengikut harga sebenar tapi di sebaliknya kami memberi kelebihan dengan apa yang anda akan bayar kerana kami membawa penceramah jemputan dari Australia, tuan punya JIMBOER sendiri yang mana mungkin selama ini anda yang pernah membeli baka dari Farm ini dari kami. Satu peluang keemasan “to get first hand knowledge” dari seorang “hardcore breeder” dalam penternakan kambing boer amnya.

Cabaran menjadi penternak kambing…(lawak dari seorang teman…)

In Kambing boer on April 16, 2008 at 3:24 pm

Dah lama aku tak update gak blog nie…kekadang sempat balas comment orang jer. Dengan kapasiti projek kambing yang terus berjalan dan beberapa projek freelance yang aku lakukan…masa menjadi sangat mahal buat diri aku. So kali nia aku nak rileks tengok satu video yang di rakam oleh member aku…(si botak tu la…)..lawak hampeh….

* bukan senang..nak kejar kambing jantan tu lari…lompat dari atas lori…jaga kau kambing…

Ketibaan Kambing Boer dari NSW,Australia. 4 April 2008

In agriculture, Kambing boer, penternakan on April 8, 2008 at 12:32 pm

Nie lah sedikit gambar yang aku leh attach kat sini tentang shipment yang terbaru. Nak citer panjang-panjang pun tak larat..sakit badan pun tak habis lagi..hehehe. Apa yang aku nak ucapkan ialah ucapan terima kasih kepada semua pembeli-pembeli setia kami yang memberi kepercayaan kepada kami untuk membekalkan baka-baka kambing boer yang berkualiti dengan harga yang kompetitif sesuai dengan kehendak dan “budget” masing-masing. Terima kasih!!…

Btw.. ada sedikit perubahan harga terbaru selepas ini..untuk mendapat quotation harga terbaru sila email kepada saya di mybob_online2u@yahoo.com atau rozee@jutawantani.com

Kunjungan dari Sarawak..

In agriculture, Kambing boer, penternakan on Februari 18, 2008 at 5:45 pm
 
(Muaturun borang kursus keusahawanan MARA 2008 disini!!!)
Ahad lepas kami berada di farm kerana ada “group meeting” yang diadakan. Sementara itu dijangkakan kami menerima kehadiran pengunjung dari sarawak. Mereka ingin mendapatkan informasi mengenai penternakan kambing boer dari kami. Memang kami mengalu-alukan pengunjung dari Sarawak dan Sabah. Kerana mengikut pengamatan saya ramai lagi penternak disana yang ingin mendapatkan maklumat atau bekalan baka kambing boer ke sana, tetapi kerana atas masalah dasar JPH yang berbeza mengikut negeri ada beberapa halangan yang membataskan. Walaubagaimanapun ianya harus ditangani secara bijak. Mungkin hasil kerjasama penternak disini dengan di Sarawak dan Sabah akan membuahkan hasil dan kesannya perkembangan penternakan kambing semakin berkembang secara keseluruhan.
17022008001.jpg
(3 orang sebelah kanan adalah dari Sarawak)
thanks guy!!!
170220081.jpg
ni family yang selalu melanggan daging kambing boer kami,
kira2 regular customer la. Malah petang tu mereka yang menaja makanan untuk semua..kami pula yang segan..hehehe. Apa apa pun thanks to this “nice family”
17022008002.jpg
“Geng Botak” hehehe..by the way dua orang kawan aku nie adalah orang2 belakang tabir(alah orang yang pegang kamera,edit video..dll) sekarang nie pun nak belajar-belajar pegang kambing..hehehe.
nak diceritakan lagi bukan ini sahaja tetamu yang hadir semalam..tetapi terima kasih juga kepada En.Mohd Zaidi yang membeli 10 ekor baka kambing boer dan juga adalah 5-6 client lagi yang aku pun tak sempat nak ingat namanya…so wan and mizi lah entertain hehehe kerana aku sibuk mendesign banner untuk projek baru kami…apa2 pun terima kasih semua…

Kebaikan Daging Boer Dalam Diet Makanan Anda…

In Kambing boer on Januari 28, 2008 at 3:10 pm

 

chiniagro.gif
boermeatbmp.jpg
*kredit gambar ini kepada blog esis

Selama ini banyak perkara yang tidak diketahui oleh pengguna di Malaysia mengenai kepentingan daging dalam diet permakanan mereka. Kita terlalu disuapkan dengan fakta-fakta yang berkaitan masalah kesihatan mengenai daging ini tetapi yang musykilnya ciri-ciri kebaikannya pula jarang disebutkan walaupun kebanyakkan punca masalah kesihatan yang berlaku kepada mereka yang memakan daging sebenarnya datang dari sikap pengguna itu sendiri yang tidak mengamalkan pengambilan diet yang tepat.

Antara Fakta yang tidak diketahui oleh pengguna yang mengambil daging di dalam diet mereka:

-lemak daging kambing adalah hampir sama dengan lemak ayam iaitu hampir 3%

-persepsi memakan daging berkait rapat dengan darah tinggi adalah lebih kepada faktor psikologi kerana ianya telah di “mindset” kan sebelum ini dan faktor ini yang menyebabkan tekanan darah naik kerana risau memakan daging tersebut. (petikan kata seorang Pakar Biologi Pembiakan)

-bagi 100 gram daging kambing boer yang dipangang mengandungi 143 kalori, 27 program protein, 3 gram lemak, 3.7 miligram zat besi, 85 miligram sodium, 75 miligram kolestrol.

-bagi setiap 3 auns daging kambing boer yang dimasak mengandungi 2.58gram lemak dan 0.79 asid lemak tepu berbanding biri-biri mengandungi 16gram lemak dan 7.3 asid lemak tepu. Malah peratus lemak daging kambing boer adalah lebih rendah daripada biri-biri dan lembu. Malah sebuah universiti di New York memberi kan daging ini kepada mereka yang mempunyai penyakit kardiovaskular kerana mempercayai khasiatnya.
(awas! pastikan apa yang anda makan di kedai-kedai yang menyediakan menu berkaitan dengan kambing pastikan ianya betul-betul adalah kambing dan bukan biri-biri kerana secara logiknya disini lah datangnya fakta mengenai daging kambing yang sebenar telah di manipulasikan, kerana atas faktor harga)

-susu kambing adalah yang kedua terbaik selepas susu ibu, nikotinik asid dalam susu kambing membantu pencernaan, memperbaiki fungsi kulit, meningkatkan pengaliran darah dan membantu dalam merawat mereka yang mengalami susah tidur dan kencing malam. Segelas susu kambing segar yang panas boleh disediakan sebelum mereka tidur.

ini hanyalah sebahagian yang saya dapat terangkan…kalau anda ingin mendapatkan maklumat apa saja tentang daging anda boleh melawati di blog rakan saya haji mustapha, seorang MasterButcher Chef yang terkenal dalam dunia chef. Artikel-artikel beliau amat membantu dalam memberi perspektif yang positif mengenai kepentingan daging dalam diet permakanan kita. Lihat disini

saya juga memegang kata-kata di dalam hadis yang menyebutkan khasiat makanan dalam islam yang ada menerangkan akan khasiat daging kambing…

Daging mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut- turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya lebih bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahunKami tidak keseorangan dalam mempromosikan daging boer yang berkualiti tinggi ini, rakan kami yang lain seperti casserose juga mempunyai visi yang sama tentang akan khasiat dan kelazatan daging boer ini seperti tulisan beliau disini

Malah sekarang gelombang perubahan sudah bermula di dalam dunia penternakan dimana pasaran daging boer ini semakin mendapat tempat. Kami sendiri sudah memulakan dengan pakej nasi beriyani untuk pengusaha katering dan juga dalam pembekalan daging boer untuk akikah dan kurban. Yang terbaru walaupun nampak kecil tapi ianya satu langkah yang positif kami juga telah menjual daging boer secara terbuka di Pasar Tani Mega Shah Alam. Kini anda boleh dapat merasai kelazatan daging boer dan khasiatnya walaupun dimana anda berada!!!