Bob

Archive for the ‘kursus’ Category

Kursus Teknologi Kambing Boer 9 – 11 Januari 2009

In agriculture, Akuakultur, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan, Percutian, pertanian, SEO on Disember 12, 2008 at 10:54 am

Salam kpd rakan2 semua,
Setelah bertungkus lumus di dalam 5 bulan yang lepas start dari maha hinggalah membuat selection kambing, kini kami mempunyai masa dan berpeluang untuk menganjurkan kursus.Kami akan anjurkan kursus teknologi penternakan kambing boer dan Kami alu2kan kepada semua penternak mahupun yang baru nak menternak untuk turut
serta di dalam kursus ini, dimana kami bawakan 2 penceramah yang terkenal di Australia serta 1 pakar nutrisi permakanan haiwan ruminan no 1 di Malaysia dari Mardi iaitu Dr Wan Zahari dan 2 Dr verterinar dalam perubatan serta beberapa penternak yang telah berpengalaman lebih 3 tahun dalam kendalian secara moden dan efisyen skala besar operasi harian ternakan dalam industri ternakan untuk berkongsi pengalaman serta memberi pelbagai tip yang bersesuaian yang diboleh pakai dengan environment disini. Kursus ini lebih kepada Seni Pembakaan Kambing Boer, diharap rakan2 yang telah register atau belum sila mengumpul pelbagai soalan khasnya dari segi seni pembakaan, agar kita dapat tahu gambaran sebenar yang dialami dan cara penternakan yang dipraktis disana.Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila lawati www.boerbest.com . Terima Kasih.
-Another Event Brought to you by BoerBest Group

Objektif

1 – Memberi pendedahan yang sebenar kepada peserta mengenai kambing Boer dari segi pengurusan, penjagaan, pembiakan, permakanan dan perubatan menerusi penceramah berpengalaman yang terkenal di dunia penternakan kambing serta wakil dari agensi kerajaan yang berkaitan.

2 – Berkongsi pengalaman dan maklumat mengenai industri penternakan kambing Boer di Australia melalui penceramah jemputan – Jim Boer dan Geoffrey Davies

3- Memberi panduan dan bimbingan kepada peserta mengenai pemasaran dan pengurusan kewangan bidang penternakan kambing.

4 – Memberi peluang kepada peserta melalui pengalaman lawatan sambil belajar di kandang ternakan kambing Boer

Advertisements

Pelancaran Boerboest Group dan Kursus Penternakan Kambing Boer

In agriculture, artikel, Kambing boer, kursus, penternakan on Jun 9, 2008 at 11:28 am

Buat pertama kalinya setelah sekian lama menyepikan diri pihak jutawantani dan saya sendiri sebenarnya mempunyai agenda kami sendiri. Setelah sampai masanya..saya ingin war-warkan projek jutawantani yang terbaru bersama beberapa usahawan yang lain membentuk satu kumpulan perniagaan dan juga satu platform penjenamaan menyeluruh untuk produk yang berkaitan dengan daging kambing boer.

Selain daripada itu satu kursus penternakan kambing boer yang bertaraf antarabangsa akan di adakan pada 19-20 Julai 2008 ini dengan membawa penceramah jemputan dari Australia dan disokong oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar(JPV),MARDI,agensi berkaitan dan para penternak yang lain.

PERHATIAN KURSUS TELAH DITUNDA KEPADA TARIKH YANG AKAN DITENTUKAN KEMUDIAN. MAAF ATAS SEGALA KESULITAN DI ATAS MASALAH TEKNIKAL YANG DIHADAPI BERIKUTAN JADUAL PENCERAMAH DAN TEMPOH PERSIAPAN PENYERTAAN SULONG KAMI DI MAHA TERLALU SUNTUK.

http://www.boerbest.com

Pendaftaran secara online

Kursus ini julung-julung kami jalankan dan ianya menjawab segala pertanyaan mengapa kami tidak pernah menjalan kan mana-mana kursus rasmi kerana kami ingin kelainan dan saya berharap pada meraka yang mungkin bertanyakan yuran kursus tersebut, maka saya ingin jelaskan kami tidak mendapat subsidi mana-mana pihak dan semuanaya adalah urusan kami sendiri maka harga kursus adalah mengikut harga sebenar tapi di sebaliknya kami memberi kelebihan dengan apa yang anda akan bayar kerana kami membawa penceramah jemputan dari Australia, tuan punya JIMBOER sendiri yang mana mungkin selama ini anda yang pernah membeli baka dari Farm ini dari kami. Satu peluang keemasan “to get first hand knowledge” dari seorang “hardcore breeder” dalam penternakan kambing boer amnya.

Jawatan Kosong – Pengurus Projek Cendawan di Terengganu

In agriculture, kursus, pertanian on April 21, 2008 at 1:39 pm

Saya mewakili bakal penyewa pakej bangsal cendawan dan kedai kepunyaan ayah saya di Terengganu ingin mencari seorang yang mempunyai minat yang tinggi untuk menjalankan projek cendawan di Terengganu.

Ciri-ciri yang diperlukan adalah:
1. Menpunyai minat yang mendalam dalam bidang perniagaan.
2. Boleh bekerja lebih masa.

3. Tidak malu bertanya.

4. Boleh bekerja berat.

5. Mempunyai ijazah, diploma atau sijil dalam apa-apa bidang. Bidang pertanian adalah diutamakan. Sekiranya tidak mempunyai kelayakan akademik yang tinggi, cukuplah boleh membaca, menulis dan mempunyai kemahiran komputer yang asas.
6. Mempunyai kemahiran komunikasi yang baik.
7. Sanggup menerima gaji yang minimun dan bonus akan diberikan berdasarkan prestasi kerja.
8. Mempunyai lesen memandu B2 dan D.

Bagi yang berminat boleh la hubungi saya di talian 0126221149 atau Cik Anga di talian 0196416251 untuk sesi temuduga.

Terima kasih.

cerita lanjut di http://siswazah-tani.blogspot.com/2008/04/ingin-memulakan-projek-di-terengganu.html

dan http://siswazah-tani.blogspot.com/2008/04/jawatan-kosong-pengurus-projek-cendawan.html

* dari http://www.siswazah-tani.blogspot.com

DIHARAPKAN SESIAPA YAMNG BERMINAT SILA HUBUNGI RAKAN SAYA CIK FATISHA DI NO YANG DISEBUT DI ATAS.

National Horticulture Conference 2007

In kursus on Februari 5, 2007 at 7:24 am

:: Objectives

:: Promote high quality and safe horticultural products

:: Disseminate research and development information on production,
postharvest handling and marketing

:: Establish linkages and collaboration between entrepreneur, managers,
agencies and departments through the concept of “Malaysia Incorporated”


:: Organized by

Malaysian Agricultural Research & Development Institute (MARDI)

 
:: In cooperation with

Department of Agriculture Malaysia (DOA)
Federal Agricultural Marketing Authority (FAMA)
International Tropical Fruit Network (TFNet)

:: Conference Registration Fees


Local Participant RM 500
International Participant USD 300
Student
(entitled for refreshment and lunches & book of abstract only)
RM 250
Tour fee with confirmation (limited to 100 places only) RM 50
* The conference fee will include conference materials, refreshment and lunches
:: Advertisement And Exhibition

Companies are invited to advertise in the souvenir programme and display their products and technologies during NHC 2007

Advertisement  
Outside back cover (Full colour) RM 3,500
Inside back cover (Full colour) RM 2,500
Inside front cover (Full colour) RM 3,500
Full page run-of-book (Colour) RM 1,500
Full page run-of-book (B & W) RM 1,000
Half page run-of-book (Colour) RM 1,000
Half page run-of-book (B & W) RM 600
Loose insert (300 pieces/title) RM 300
   
Exhibition  
An exhibition will be held in conjunction with the conference to showcase the latest development in postharvest technology at the conference venue.RM2,000 standard exhibition booth measuring 3m x 3m come with fascia board,
one reception desk, two folding chairs, one 13 amp power point, one wastepaper basket, two fluorescent lighting and carpet.One free place for exhibitors and advertorial paying more than RM2,000
:: Venue And Accommodation

The conference will be held at The Puteri Pacific Hotel, Johor Bahru which is located in the very heart of Johor Bahru.

Telephone no: 07-219 9999
Facsimile no: 07-219 9998

Website: www.puteripacific.com

For room reservation please refer conference’s website at www.mardi.my or contact directly Reservation Department Ms. Ivonne Lee

Reservation form : >> click here <<


Room Rates:
Princess Deluxe Room
Single – RM 160.00 nett
Double – RM 180.00 nett
 
Imperial Deluxe Room
Single – RM 180.00 nett
Double – RM 200.00 nett

Online registration klik disini:NCH.form

Kursus Asas Pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu Di UPM

In kursus on Februari 5, 2007 at 6:41 am

Kursus Asas Pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu

Tempat di: Taman Pertanian Universiti, UPM serdang

Tarikh:13-15 Febuari 2007

maklum lanjut sila klik disini:brosur.doc

Peta lokasi:

Klik pada gambar di atas untuk melihat resolusi penuh.

Kursus-kursus Pertanian & Industri Asas Tani 2007

In kursus on Januari 26, 2007 at 7:54 am

Biasanya kawan-kawan yang bertanya kat saya macam mana nak gi kursus? aku tak tahu..nak kena gi mana? Adakah kursus macam tu..kena bayar ker? Bermacam2 yang bermain didalam minda mereka. Tidak mengapalah saya kan mencuba mengketengahkan perkara-perkara macam ni ke sini. Dok payah pening..klik jer terus leh dapat….

Berikut Kursus-kursu dibawah kelolaaan Jabatan Perkhidmatan Haiwan(JPH) untuk tahun 2007, klik pada link dibawah:

Kursus-kursus yang dijalankan di Institut Haiwan Kluang Johor.

Kursus-kursus yang dijalankan di Institut Pengurusan Veterinar,Cheras.

Kursus-kursus yang dijalankan di Institut Kemajuan Ternakan Ayam,Johor Baharu.

Kursus-kursus yang dijalankan di Pusat Latihan Ternakan Ayam Ayer Keroh,Melaka.

Kursus-kursus yang dijalankan di Pusat Latihan Veterinar Cermin Kiri,Dungun,Terengganu.

Sila muat turun borang permohonan kursus:borang-kursus-lpk1-01.pdf