Bob

5.PAKEJ KAMBING BOER

PROMOSI PAKEJ BAKA KAMBING BOER 2008

PAKEJ MINI

PAKEJ STATER KIT 1

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

1 EKOR INDUK FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

HARGA PAKEJ RM 4150.00

PAKEJ MINI

PAKEJ STATER KIT 2

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

2 EKOR INDUK PUREBREED + HEALTHY CERTIFICATE

HARGA PAKEJ RM 4950.00

PAKEJ MINI

PAKEJ STATER KIT 3

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

2 EKOR INDUK FULLBLOOD UNREGISTERED

2 EKOR INDUK PUREBREED + HEALTHY CERTIFICATE

HARGA PAKEJ RM 8750.00


PAKEJ EKONOMI

10 EKOR BOER DEWASA (PELBAGAI GRED)

(NEGOTIATEABLE)

HARGA PAKEJ RM 15,000.00

PAKEJ MID-BUDGET

PAKEJ MAMPU 1

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

9 EKOR INDUK F3/F4

HARGA PAKEJ RM 10,500.00

PAKEJ MID-BUDGET

PAKEJ MAMPU 2

1 EKOR INDUK FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

9 EKOR INDUKF3/F4

HARGA PAKEJ RM 10,300.00

PAKEJ KOMERSIAL

PAKEJ EMAS

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

1 EKOR INDUK FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

20 EKOR INDUK F5 (PUREBREED)

HARGA PAKEJ RM 32,000.00

PAKEJ KOMERSIAL

PAKEJ BERLIAN

1 EKOR PEJANTAN FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

1 EKOR INDUK FULLBLOOD (ABGA REGISTERED)

40 EKOR INDUK F5 (PUREBREED)

HARGA PAKEJ RM 60,000.00

Harga disyorkan:

Senarai harga adalah seperti berikut sehingga diberitahu kelak. Kami berhak membuat perubahan harga jikalau terdapat perubahan dari harga ladang.

Registered Fullblood Bucks 60kg-65kg RM2,800
Registered Fullblood Bucks 45kg-55kg RM2,300
Registered Fullblood Does 28kg average RM2,100
Registered RedBoer Buck 50-55kg RM2,500
Unregistered RedBoer Does 28kg average RM1,500
Purebred 25kg average RM1,100
Brownheads Does 23kg Average RM950
F1 Whiteheads 23kg average RM720
Boer Cross Bucks 30kg average RM580
Boer Wethers 35kg average RM480
Feral Cukup umur 4 tooth 45kg average RM490
Feral 2 tooth lebih 35kg average RM450
Feral mixed tooth 28kg average RM398

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:

En. Syazwan – 013 3601422

En. Adib – 012 3653612

En. Bob – 012 2028724

Pejantan Fullblood(1)
Pejantan Fullblood(2)
Induk (betina) Fullblood
dari f1-f5
Aku dan Syazwan(wan)
Suka sangat depa nie main tanduk..
Urusan jual-beli
Urusan ketibaan di Maskargo
Lokasi kandang sila rujuk disini!

* baka-baka adalah dibawa dari New South Wales, Australia dari dua buah ladang yang bekerjasama dengan kami. Pesanan dibuat mengikut pra-order yang telah diminta oleh pelanggan terlebih dahulu. Terma yang digunakan adalah 50% deposit semasa membuat tempahan dan 50% ketika ketibaan kambing tersebut di Animal Hotel, KLIA.

*Urusan disertakan dengan dokumen seperti invois dan resit. Pengurusan di KLIA dan permit antara negeri diurus oleh kami.

Senarai harga adalah seperti berikut sehingga diberitahu kelak. Kami berhak membuat perubahan harga jikalau terdapat perubahan dari harga ladang.

Pelanggan juga boleh melihat contoh baka yang dibawa masuk sebelum ini di Kandang di Ijok. Penjualan baka di ladang di ijok adalah mengikut keperluan dan kapasiti yang ada.

Semua pejantan atau induk fullblood yang dibekalkan adalah di sertakan dengan Sijil kelahiran.

13-08-07_2138.jpg

Sila layari katalog kami di agribazaar:

https://www.agribazaar.com.my/bob_jutawantani/

KONSULTANSI PENTERNAKAN KAMBING

Kami juga memberi peluang kepada usahawan-usahawan muda yang ingin meceburi bidang penternakan kambing ini untuk bersama-sama kami menimba ilmu dan berkongsi maklumat.

  1. sykt operasi kat mana?ada ikatan kontrak atau tidak.

  2. di ijok..minta maaf saya kurang faham anda maksudkan dengan ikatan kontrak?..contract farming?..

    for your info..
    Jutawantani Networks Ent.
    -Menternak baka kambing boer
    -membekalkan baka kambing boer
    -membekalkan daging kambing boer tujuan sembelihan, akikah dan kurban
    -memberi konsultansi kepada penternak baru
    -menawarkan rangkaian niaga yang sediada

  3. saya ingin menternak kambing. Boleh tak pas kertas kerja untuk RM 100,000. Kambing Boer. Dengan aspek pemasaran dan unjuran kewangan 10 tahun.

  4. i dah involve dalam dunia kambing boer di Kuantan but pemasaran still bad la..how??????????????

  5. kaji kekuatan marketing anda? ada dua market kat sini sama ada segmen baka atau daging. kemudian jangan terlalu mengharap customer yang walk-in..anda perlu explore market. Kebiasaannya kerana farm anda kurang pendedahan dalam media..pelbagai media boleh digunakan termasuk internet ini. Pernah beruruniaga di Portal Agribazaar? separuh pelanggan saya datang dari sana…

    Kekuatan knowledge sebagai seorang breeder/penternak kambing boer perlu juga kerana pembeli sekarang pun bukannya tak pandai..macam2 soalan anda kena jawab sebelum mereka membeli. Kekuatan networking juga penting dalam membentuk pasaran..maybe kita dah tahu jadi penternak..tapi kita harus timba ilmu keusahawanan dan perniagaan……kerana “Pertanian adalah perniagaan” ingat tu!!!!!!

  6. ok tq bob…i try mybest.

  7. Adakah penghantaran kambing bagi pembeli dari jauh ?contoh saya ipoh perak-brapa caj tambahan yg dikenakan dari farm ke tempat saya-kuantiti yg ingin saya beli sedikit iaitu 1 pejantan&4induk betina.

  8. boleh dibincang..samaada nak ambil sendiri atau boleh ditumpang dengan buyer lain yang sehaluan dgn tempat saudara..ni kalau cara save budget..harga2 tersebut hanya kambing tidak termasuk pengangkutan.

  9. ada buat kursus ternak ke? kalau ada macamana dan ongkosnya pula berapa? apa kandungan kursus?

  10. menambah minat untuk terus menjadi usahwantani .

  11. kalau baru nak menternak…package mana yang patut saya beli..perlu ke kursus untuk menternak kambing ni

  12. kebiasaannya mereka mengambil pakej mid-budget…1 pejantan 9 ekor betina. Kursus adalah langkah terbaik untuk pendedahan mengenai penternakan kambing nie

  13. tolong bagi cadangan sikit saya memerlukan beberapa ekur induk BOER tetapi modal pembelianya tiada? Adakah cara iternatif lain bagi mendapatkan induk itu?

  14. En Wan Saidi, cara lain ialah mendapatkan peruntukan dari mana2 agensi yg menawarkan bantuan utk baka. Encik boleh juga mencuba JPH bahagian kawasan encik untuk meminta bantuan induk, akan tetapi cuma lambat tak lambat sahaja, sebab kene beratur untuk mendapatkannnya. Tapi tak salah kalau encik mencuba, mana tau kalau2 ade rezeki, cuba dan ikhtiar. bidang penternakan sekarang pun semakin menjadi2 tak kira lah akuakultur ke, ayam ke, kambing ke.. ada jer barang boleh jual.. saya ucapkan syabas kepada penternak2 org malaysia yg berani menceburkan dlm bidang yg murni. Sukses la hendaknya saya doakan.

  15. saya ni baru ingin mencuba dlm penternakan boer ni.jd skarang saya nak tanya azura kuantan kat mana tmpat azura ni?sbb saya pun di kuantan..

  16. pakej apa yg sesuai untuk kandang 30×18?

  17. adf… stg je ke kandang .. kita berbincang sambil minum kopi kat kandang.. akan dicerita dari A to Z. Thank tou

  18. SAYA HAKIM DARI MERSING JOHOR. BOLEH SAYA DAPATKAN HARGA BAGI PEMBELIAN 35 EKOR KAMBING INDUK BOER F3 KEATAS BERUMUR 10 BULAN KEATAS DAN SEEKOR PEJANTAN FB BERUMUR 12 BULAN KEATAS. MASA PEMBELIAN DIDALAN BULAN APRIL. SEBUTHARGA BOLEH DIHANTAR DI ALAMAT EMEL SAYA IAITU gegirl_tasnim@yahoo.com.

  19. saya macam kenal awak yang bernama mybob tu . kalau tak sialap awak ni kawan kepada haris fadilah from endau .betul tak. saya cuma agak jee. kalau betul awak mungkin kenal saya. saya hakim kembar from felda endau.

  20. apahal tak kenalnya..hehe kau orang kan dulu pernah jadi anak murid aku waktu belajar komputer hehehehe…

    wahh kau pun sekarang main kambing gak eek…camna dengan biz frozen di pekan endau? ok?

    oklah yang selebihnya aku citer melalui email..banyak citer nie..

  21. Saya ada terdengar dan terbaca konsep epawah yg dijalankan oleh satu company kat pahang. Apa kebaikannya berbanding dgn konsep bela sendiri? Dan mcm mana pula dari segi pulangannya (ambil kira dari segi modal, masa, upah kerja dsbnya)?

  22. ye epawah di chenor pahang…saya mengikuti perkembangan mereka…btw..dari segi kebaikannya saya assume ini dari sudut anda sendiri..ialah anda yang mungkin kurang modal nak bermula dalam kambing nie elok lah mulakan dengan cara nie..anda cuma perlu beli kambing dan meletak di kandang mereka..infra,kesihatan dan penjagaan..tu semua mereka buat..anda cuma perlu memilih untuk membayar servis mereka atau bahagi keuntungan sama rata bila kambing tu boleh jual…

    Bela sendiri tu tak jadi masalah..jikalau cukup modal, masa dan ilmu..anda boleh mulakan sendiri..

    so kalau pawah-
    -sesuai kalau nak berjinak2 utk mereka yg beginner
    -ada masa belajar secara pratikal dulu kerana anda ada kambing sendiri..
    -jimat masa anda kerana tidak perlu sentiasa ada si kandang
    -profit terhad kerana anda mengupah orang lain menguruskan untuk anda..

    kalau bela sendiri-
    -modal permulaan mungkin agak tinggi bagi mereka yang masih baru
    -knowledge tentang dunia kambing mesti mantap kalau tak susahlah asyik bergantung pada orang lain
    -masa…banyak masa kena habiskan dikandang..lagi2 jikalau anda tak mampu nak upah pekerja mahir..
    -profit unlimited…kerana mengikut potensi anda sendiri…

  23. saya skrg masih lg menuntut d tahun akhir..amek degree electrical..so mcm mana mase tgh study ni sy boleh plan slow2 untuk nak terjun lam bisnes ni?boleh ke sy berjaya kalu buat sorang2?sbb da jemu ajak membe tp seme bantai gelak…sob2..

  24. biasalah tu bro..orang yang tak nampak potensi..itu lah gayanya..tak pe tak leh salahkan orang yang tak tau…bila dah tau dia orang pasti tak gelak…hehehe

  25. Apa bezanya boer fullblood dgn purebreed? Dan kambing baka apa yang kita kacukkan dgn fullblood utk dptkan F1? Mintak maaf saya baru belajar, salah silah kambing ni kompius sikit. Kalau bob boleh forwardkan website yg boleh kasik maklumat lagi senang pembacaan.

    Oh ya kalau saya nak melawat ke ladang kena buat appointment dulu ke? Ijok ni kawasan kuil hindu jalan bengkang-bengkok dekat ladang kelapa sawit tu ek? Saya selalu lalu kawasan tu ada pernah ternampak signboard ‘kambing utk dijual’. Ladang ternak bob kat situ ke?

  26. Fullblood 100% genetiknya adalah darah boer..tulen bang..hehehe

    Purebreed 96.7% onwards tapi tidak akan capai 100% iaitu Fullblood (kategori F5 ke atas)

    ada ppaling detail..website luar tapi english la..btw..cuba tengok link2 penternakan kat tepi blog nie…semua tu ada bahan bacaan yang menarik yang kau leh belajar…

    nak gi ladang memang le kena kabar dulu..kalau idak kang kau kena sergah ngan pekeja aku payah pulak..hehehe..takde la apa2 pun inform la awal..sebab kita tak duduk 24 jam kat situ..

    kat ijok memang banyak farm kambing…btw..tgk kat ruangan lokasi kat blog nie… ada peta tu….

  27. pertamanya assalamualaikum…. saya ingin bertanya yang pertama ada tak kontrak farming dimana kami membela dan pihak encik membeli, yang kedua saya tiada pengalaman dalam penternakan kambing boer ni dan ingin mencuba tapi kalau ada kursus kan elok……. dan yang terakhir kalau saya nak buat penternakan secara besar- besaran ada masalah tak..?? maksud saya dari segi stok kambing tersebut…??? tolong reply kat email saya k assalamualaikum

  28. kami tidak buat cara sebegitu…berbeza sedikit..dan sesuai untuk mereka yang masih baru dan tiada pengalaman Anda beli kambing..kami yang jaga(makanan+ubatan+vitamin)jual bahagi profit bahagi dua..

    Kursus kambing boer(hanya untuk boer sahaja) memang kurang..Mardi sahaja yang ada menganjurkannya. Btw..kalau ikuti kursus kambing(general) di Albarakah/Maifarm/Teguh ternak…lebih kurang jer basicnya…kami bukan tidak membuat kursus..tetapi ada cara kami sendiri memberi konsultansi/latihan kepada mereka yang berminat..lebih pada pratikal di kandang..

    kalau anda ada modal 2-3 juta dan cukup knowledge takda masalah nak buat besar2 stok kambing boer masih berjuta2 di australia boleh dibawa masuk…
    *term besar-besaran tu subjektif sangat…kerana ianya melibatkan kos tanha, bangunan,kandang,jumlah ternakan.

  29. sesuai untuk mereka yang masih baru dan tiada pengalaman Anda beli kambing..kami yang jaga(makanan+ubatan+vitamin)jual bahagi profit bahagi dua..

    En. Bob, boleh detailkan sikit.

  30. Salam En. Bob,

    Saya berminat nak menyertai pakej nie; iaitu saya beli kambing + pihak E.n Bob yang uruskan. Saya akan balik ke M’sia dlm tgh bulan 5 nie.

    So mcm mana nak proceed?

  31. Salam Bob,

    Saya berminat dan ingin membuat pelaburan dalam bissnes ternak kambing en. bob punya. Bagaimana kita nak discuss perkara nie?

    Pls reply this mesage. TQ.

  32. salam
    sy ariff dr muar johor
    sy baru je 18 tahun
    tapi minat sgt2 n ade sikit pengalaman di timba dari part time kt ladang kambing kat sini
    modal ade cume 20k,1ekar tanah
    pandangan saudara bob..
    layak ke sy menceburi bidang ni?
    sbb akademik sy yg average sy x yakin dpt pergi jauh n sy xnk masa muda habis tanpa ape2 income masuk..
    sy betul2 berpegang `pertanian adlah perniagaan`…
    harap feedback dr yg berpengalaman..
    p/s..ade ker usahawantani dr muar jgk??
    tenkiu..

  33. layak je jikalau ada kemahuan,minat dan usaha yang dilakukan…tak besar..kecik pun leh start…

    p/s:dai muar belum lagi..dari batu pahat ada la

  34. Saya akan mengikuti Kursus Teknologi Penternakan Kambing di Ladang Infoternak Sg. Siput,Perak pada 12-16 Mei 2008 dan bersyukur kerana mendapat tempat. Harapan saya agar selepas kursus itu nanti ialah untuk mendalami seterusnya mula mengorak langkah untuk menjadi usahawantani penternakan kambing suatu hari yang terdekat nanti. Doa saya agar pihak tuan berjaya dalam perniagaan yang diceburi dan semoga kita dapat berjumpa untuk bertukar-tukar fikiran dan menjalinkan kerjasama untuk kebaikan bersama, inshALLAH.

  35. insyallah….

  36. bob, ko ada bt pawah boer gak ke? kalo ada tu citer le skit kt aku. mana tau kot2 aku leh join gak ke. sku sj taknak call ko tp nk tya kot site ko ni. sj nk meramaikan majlis kt site ko ni. hehe. jgn marah haa. kang kena jual..

  37. Ada info tentang kursus ubi kayu tak?

  38. munir-ada..tapi sekarang nie dah penuh…kalau ada kekosongan insyallah..time kasih kerana meramaikan majlis ilmu nie..

  39. info tentang kursus ubi kayu…saya tak pasti pulak tentang ini..kerana memang jarang kedengaran..tapi boleh cuba lihat bawah kursus2 yang dianjurkan oleh MARDI

  40. Jutawan Bob,

    Saya tumpang berbangga kerana ada anak muda melayu mcm Bob. Syabas! Saya mula mengikuti forum ni seminggu lepas dari UAE.
    Soalan:
    (1) In term of profit, mana lebih menguntungkan menternak boer or kambing kampung? Ada berpendapat kambing kampung lagi mudah mendapat pasaran akikah kerana boer kambing exotic (mahal). Mungkin kalau jual daging boer lagi untung kerana berat lebih.
    (2) Bila jadual untuk kursus pertenakan/konsultansi saudara Bob. Saya prefer lebih pada di ladang dari classroom.
    (3) Saya ada tanah sawit 3 ekar di Melaka. Pakej mana yg sesuai (berapa ekor)? Or better saya mulakan dgn pawah boer di ladang saudara Bob?
    Syabas teruskan usaha anda!
    Ma’salamah

  41. terlalu subjektif…tapi tanggapan yang salah menganggap kambing boer tu kambing exotic…mahal??? itu kerana dia adalah untuk pembakaan…cuba perhati cth yang dah biasa dalam kehidupan orang kita…berapa hengget baka kucing persian di pasaran?? sampai ratus…sampai ribu…apa yang beza sangat dengan kucing di tepi jalan??malah kucing tersebut ada pedigree cert…sama lah gak ngan baka2 kambing boer yang dibawa masuk terutamanya untuk tujuan pembakaan…secara logik kita tak buat akikah pun dengan kambing baka nie…sayang…ianya untuk tujuan pembiakan….mungkin anda tidak percaya…kambing jamnapari juga (kononnya diclaim pure atau tulen) mencecah rm3500 seekor???? untuk tujuan akikah sebenarnya ada satu jenis lagi iaitu kambing boer slaughter yang lebih murah dari tapi tidak sesuai untuk tujuan pembakaan….

    saya buat masa nie tidak pernah mengadakan kursus…kami lebih menumpukan segmen pasaran daging di pasaran bebas…dengan target kami untuk mempromosikan keistimewaan dan kelebihan daging kambing boer itu sendiri..konsultansi di lakukan dengan melakukan lawatan ke tapak projek anda hendak mulakan…

    Untuk bermula terpulang pada anda..ikut kemampuan diri dan knowledge yang ada..kalau pawah mungkin anda dapat belajar secara pratikal terlebih dahulu..itu sahaja..

    terima kasih kembali….wasaalammm

  42. Saya amat berminat dalam bidang penternakan kambing…Tetapi skrg sy tgh memilih antara menternak kambing boer atau jamnapari….sy masih mentah dalam hal penternakan ni..so sy nak minta pandangan en bob..yang mana satu lebih baik bagi sy kerana sy mempunyai kos lbh kurang RM 50,000.00 sahaja…Kalau boleh sy nak jumpa En. Bob….012 – 527 5516

  43. Selamat Sejahtera. Setakat nie, saya belum nampak lagi perternak kambing boer kat sarawak.saya amat berminat untuk menternak Kambing Boer. apa yg saya nak tahu, bagaimana proses pembayaran dan penghantaran.

  44. hai bob.boleh supply boer aus kat siti tak..siti nak breed.yg betina F3. bob,boleh bagi harga bape kat siti.Qty dlm 100 ekor.yg sekali beranak.umo dlm 12 bulan.boer nie siti kurang mahir sikit..ada gak penternak2 baru nie minat boer tapi kebanyakan siti bawah masuk kambing dari Indonsia.minta advise

  45. bob kandang kat mana ya…bob mmg ternakan boer ya.bob betul ke Boer south afrika pure.yg siti dgr better better boer Aus.coz kdg2 Aus pun ambil dpr Afrika.dan keluar je dari Aus.jadila boer Aus.pada hal ambil dpr Afrika gak..kalau x cukup stockla kat Aus.actual yg siti tgk pun Boer afrika nice la dpr Aus punye…

  46. bob, xde ke plan nak buat perternakan secara pajakan. cari sape2 yg nk bagi modal secara kontrak selama tempoh tertentu, pastu dpt pulangan dalam tempoh tertentu. contoh cam yg dah dibuat dalam pertenakan lembu di negeri sembilan. kalu ade boleh gak jon.

  47. ridzuan> ada..tapi kita buat ikut kemampuan..dan tidak terlalu di war-warkan..belum masanya..kami ingin memberi yang terbaik kepada mereka yang betul2 ingin belajar tentang kambing..dan bukan pelaburan semata2..yang kadangkala boleh menggelapkan mata hehehehehe

  48. siti> saya dah balas melalui email…

  49. mr.mybob, nak tanya la.. if me nak beli and bawak balik srwk.. hows? mr.mybob and kru akan urusan kan permit ke mcm mane? Boleh mr.mybob uruskan penghantaran ke srwk?

    TQ

  50. Salam Bob
    Saya berminat dalam bidang nie. Boleh bagi info sikit cara2 nak dapatkan pinjaman modal untuk mendapatkan baka2 kambing ini. Kalau boleh reply melalui emel sekali, terima kasih.

  51. beluncazz> untuk di sarawak dan sabah ada masalah sket dengan JPH negeri2 tersebut…regulation menetapkan baka2 dari semenanjung tidak dibenarkan dibawa masuk ke sana…jikalau hendak dapatkan baka kena dapatkan direct dari Oz sendiri atau pembekal yang memang dari sana..

  52. abg bob nih comel laa mcm boerr

  53. salam…sy amat berminat ngan kambing ni tp modal msh lum ad….alternatif lain cmnE??? modal paling minimum utk mulakan bisnes ini brp???leh x en bg cth panning melalui email sy…msh msh membuat research…..

  54. dengar ade kandang kat ijok kat area mana? sape hendle?

  55. boleh jmpe?

  56. semekom abang bob,saya nak ty ttg pakej boer 2..yang mid-budget 2..yang induk purebreed (mix)..maksud mix 2 kan campur f5 dengan anak ke??leh xplain detail ikit x??

  57. Hi!
    Bro.Bob, baru-baru ni zura beli baka boer berumur ngam2 1 tahun.. pada pendapat bro. dah boleh mulakan khidmat ke si boer jantan ni.. atau perlu tunggu sampai umur dia 1 tahun 6 bln juge. TQ ye.

  58. kursus penternakan kambing boer oleh Jimboer & Geoff Capricorn Australia di malaysia. Lawati http://www.boerbest.com utk lebih lanjut

  59. Hi Bro, aku baru start pelihara kambing…………tapi setakat ni aku tak dapat baka boer lagi la…So Nak tanya Bob mcm mana harga 1 ekor boer jantan umur 1 tahn 6 bulan n 2 ekor induk boer umur 1 tahun termasuk kos penghantaran ke Sandakan Sabah?

  60. assalamualiakum……….

    saya ingin bertanya kepada mybob dalam penternakan kambing boleh tak berkongsi cara bagaimana untuk memulakan penternakan ini bermula dari A TO Z.

    saya mempunyai modal sebanyak 50K hingga 60K. tempat pun dah ade tanah dusun 8ekar. nak starting tak tahu macam mane. kandang berapa besar. kos buat kandang berapa. baka berapa banyak dan dari jenis ape, setting up permakanan dan yang paling penting pasaran macam mane.

  61. salam
    bro bob
    xde bwk masuk kiko ke?

  62. salam bob…
    saya dari jhr, cuma nak mintak pendapat ckit…saya nak start buat biznes kambing ni….jadi untuk starting…pakej apa yang ok…saya pun baru jer balik dari kursus ternakan kambing di kluang baru-baru ni…dpt jugak ilmu…sblm ni pun saya ada ternak kambing jugak…tapi dah tukar kpd lembu….saya jointventure dgn bapa mertua masa bt pjk kambing tu….so skrg ni saya igt nak bt sendiri di kg asal saya di melaka…keluasan tanah x bsr…lbh kurang 1 ekar lebih ckit….so bro….tlg bagi pendapat…..sekian

  63. assalamualaikum
    sy dr klang,selangor….umo sy baru 18thn tp mnat sy kt ternakan kambing amt mendalam…….sy da pernah join khusus kambing di bkt kapar,selangor…pernah kerja d kandang kambing selama 5buln n da pernah mulakan bisnes ni dgn kwn karib sy……tp dia telah mengecewakn sy….sy tahu dia ingin ‘bolot’ sorang2….sekrang sy da xb’urusn bisnes ngn die lg…tp sy akn usaha tok menternek kambing kembli..sy da byk habiskn duit kt situ..ampir 5ribu….dalam usia sy yg setaun jagung ni memang sukar untuk dptkn duit sebyk 2….lg2 sekrang sy continue study…lg la byk perlukn duit….sy xsuke menyusahkn org len……..sy rse mlu jika ingin meminta wang dr family sy…sebab dr sekolah menengah sy da mule cari wang saku sendiri…so skrang sy ingin meminta pendpat n tunjuk ajr dr en/pn ape yg perlu sy lakukan skrang……..sekian

  64. assalamualaikum,
    bob, pawah boer tu masih takda ruang lagi ke?
    kalau ada, bagaimana nak mula.
    t.q.

  65. muhammad arifin bin abdus somad,
    rezeki ada dimana2 sahaja… 2 tahun lepas hanya 5% penternak kambing malaysia… sekarang maybe 7%(anggaran saya la), pada pendapat, masih byk lagi peluang yg ada cuma kita perlu korek idea dan memahami market kita. tak semestinya adik takde modal tak boleh ternak. Maybe ada cara lain untuk mendapatkan modal permulaan. Contohnya, trading.
    Buat marketing dan mendapatkan supply drpd rakan yg mempunyai stok untuk dijual kepada demand user. Lama2 jadi bukit juga. Ataupon jika adik betul2 nak buat dan ada minat mungkin saya boleh bantu apa yg patut. Email saya dengan lebih lanjut di syazwan@jutawantani.com. Terima Kasih

  66. tahniah wat saudara bob n rakan2.

  67. assalamualaikum mr.bob…
    saya mmg sgt2 bminat nk ternak kmbg ni..& saya bru je resign kerja bank sebab hati saye dh kat kmbg ni. sy nk tau ade x program yg provide latihan+elaun skali, sebab sye bru je grad..nk mnta kerja lain,saya rase baik trus kerja dlm sector ni ..2 in 1(pengalaman + gaji).dh puas sye cari kat website gvmt, semuanya perlukan duit untuk attend kursus (i’m totally broke!)..so kalu mr.bob ade tahu mane2 program mcm ni..silelah email saye ye..tq bebanyak!

  68. bro……. saya ni baru…. baru nak menternak kambing……… boleh x bagi saya senarai beberapa harga kambing untuk bakal penternak macam saya……. nak buat bajet a l…

  69. Good Day Mr Bob,

    I have come across this biz through net. it was interesting.
    My question is i would like invest in this biz but I have no lands to breed. Any ways or suggestion of invest in such biz without breeding myself.
    waiting for yr reply

    Thank you

    sumi

  70. askum..saya dan suami berminat untuk menyertai seminar yang berkaitan dengan penternakan kambing boer, jamnapari dan katjang..bilakah seminar terbaru akan di adakan..kami berminat untuk menjalankan perniagaan penternakan kambing secara komersil.

    sekian terima kasih..

  71. bila kursus ternakan kambing boer,jamnapari dan katjang akan diadakkan? area utara ada tak? antara kambing2 diatas,mana yang lebih menguntungkan?berapa kos untuk menjalankan projek ini?saya sangat berminat dengan projek ini,diharap pihak dapat memberi informasi kepada saya?

    harap maklum,sekian terima kasih.

  72. Salam, saya nk tau kalo nk baru nk stat biznes ni, berapa anggaran modal permulaan? ROI berapa lame? berapa % gross profit? ader x business plan…nk study.
    2b frank, saya xtau ape² pasal kamben, saya nk stat biznes, tapi tak tau ape yg seswai…bencinyerrrrrrrr

  73. Salam…
    nak survey harga kambing ni..kalau saya nak beli kambing kampung , jantan dan betina(sepasang) beraper harga pasaran yer?
    or sekor jantan dan 2 ekor betina berapaer lak harga nya..

  74. berapakah harga seekor kambing pejantan dan induk boer fullblood….berapa pula harga pasaran kambing boer sekarang ini…terima kasih

  75. SAYA MINAT TERNAKAN KEMBINGSO MCMMAEA? BOLIK TAK BAGI TAU MACAMANE BOLIK TAK CAL OR MIS CAL SAYA
    0126144477

  76. saya memang dah lama baca tentang kambing ni…boleh tolong gtau ka?di daerah langkawi ni sapa yang telah usahakan kambing boer ni..saya sungguh berminat nak join..tolonglahh…Mr,Bob

  77. saudara boleh belajar dengan saudari fatimah yang pernah mendapatkan pandangan dari saya dan beliau memang dah menternak di langkawi juga..kerana kalau saya sendiri nak menolong..jarak tu yang tidak praktikal..kecuali memang ada projek di sana…so saya rasa anda dapatkan khidmat nasihat dari dia dulu….saya beri no telefon dan katakan saya yang referkan dia pada saudara…0174207693

  78. sy shak dr klang slangor…sy bru hndak mceburkn diri dlm bdang pntrnkan kmbng boer ni..sy becdang hndak mengambil kursus..dimana bole sy dapatkn kursus yg lngkaP,dekat&brp kos byrn? hrp bro bob ble tolng…

  79. A’kum, Selamat hari Raya…. just nak tanya nii, saya nii zero knowledge tentang kambing but berminat sangat nak ceburi bidang nii…. camne nak start? Mintak tolong detailkan step by step, apa perlu saya buat etc. Terima Kasih.

  80. Salam, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, saya berminat dan akan mengusahakan p’ternakan kambing ini dlm masa yg terdekat. Sy mempunyai sebidang tanah dusun seluas 1 ekar. Buat masa sekarang sy blum lg mengikuti sebarang kursus atau bimbingan. Saya memerlukan info drpd pihak tuan. Terima kaseh

  81. Assalamua’laikum Bro Bob,
    Insyaallah kami bercadang nak menceburi bidang penternakan kambing insyaallah hujung tahun ini. Hal2 berkenaan tapak dan modal insyaallah tiada halangan cuma saya ingin mendapatkan pendapat bro bob berkenaan baka sebab sekarang jamnapari menjadi pilihan penternak….apa pendapat bro

  82. saya berminat dengan aktiviti en. bob dan saya nak minta kebenaran untuk menjadikan semua maklumat yang saya dapat berkaitan dengan bisnes en bob sebagai bahan asignment saya. harap en bob dapat beri pertimbangan, saya akan buat kajian cuma apabila en bob benarkan, terima kasih

  83. a;kum zie ….berjaya jugakkau ye baguslah lama kau tak balik kg merajuk tak habis lagi ke . bini amacam sihat ….aku baru nak mula buat ternak kambing kat kg nie boleh mintak advice kau tak emaill aku ye wasalam

  84. assalamua’laikum..En Bob.
    saya amat berminat untuk menceburi dalam bidang penternakan kambing.dan baru lepas gradute,tapi saya mmg takda basic or experience dalam bidang penternakan kambing.dimana saya boleh hadir utk kursus akan datang di bahagian wilayah.mungkin en.Bob boleh email saya.
    sekian,
    terima kasih.

  85. secepat yang mukin maklum balas.tq

  86. saya berminat untuk ternakan kambing.saya ingin tahu bila kursus ternak kambing dilakukan lagi.cara-cara,pemakanan dan penjagaan kambing tersebut.jika ada maklumat boleh hubungi saya quarul (0195120094 or 0195135087)

  87. Salam En. Bob,
    Saya dlm proses menyiapkan kandang kambing saya. Saiznya lebih kurang 35′ x 50′. Saya menjangkakan yang kandang itu akan siap sepenuhnya awal bulan Disember 2008 dan bercadang membawa masuk kambing awal Januari 2009.
    1) Saya mencari 2 ekor pejantan Fullblood (complete with certificate) dan 20 ekor betina samada F4 keatas atas purebreed. Berapa anggaran harga yang boleh En. Bob tawarkan?
    2) Saya di Melaka. Penghantarannya pula bagaimana?
    3) Saya berminat untuk membuat lawatan ke tempat En Bob, jika dapat samada hari sabtu atau ahad, 08 atau 09 November 2008 ini.

    Terima kasih

    Norman

  88. saya nak 10 jantan. 50 betina. umur 8 – 1th5bulan. sila saydara bob hubungi saya dgn segera. 0139933511

  89. sekom, saya berminat untuk menjalankan penternakan kambing/lembu….oleh itu adakah pihak tuan hanya menjual atau termasuk latihan cara2 menjaganya. anyway adakah no telefon tuan agar pihak kami dapat menghubungi pihak tuan untuk perbincangan, adakah harga tersebut boleh dirundingkan lagi.

    sekian

  90. sebelum saya lupa, apakah baka kambing tebaik dan baka manakah yang paling laris untuk dijual dlm pasaran malaysia.

  91. salam ternak tuan,
    nama saya suzan dari indonesia , jawa timur, malang.
    saya ingin sekali beli pejantan boer yang fullblood yang siap di kawinkan. bagaimana caranya dan berapa harganya ?
    serta bagaimana cara pengirimannya ? jika di kirim ke indonesia ? terimakasih respon nya
    alamat kami di iskapriatna@yahoo.com
    terimakasih sebelumnya
    salam ternak dari tanah sebrang.

  92. Nak berniaga kambing.Dimana saya boleh dpt stok dgn hage yg berpatutan. Kdg n ladang dah siap ttp kambingnya belum dapat carik lagi. Utk makluman saya ni kat Perlis. Teringin nak import dr Thai ttp tak dak kaki. Khabarnya agak murah. Tlg respon.Nak jugak jadi usahawan berjaya mcm korang TQ.

  93. nak beli kambing 1 ekor jantan 4 ekor betina

  94. Saya mencari definasi apa yang dimaksudkan Fullblood, F1, F2, F3 dan F4 tapi gagal. Dimana boleh saya mencarinya? Setakat ini saya hanyabaca setakat F4 saje, ada ke F5, F6 dan seterusnye atau bagaimane? Terima kasih

  95. salam bro bob nak tanya macam mana kalau nak order kambing ynag datang dari nsw tuh dari you all?
    berapa harganya ?????

  96. tq harap bro boleh beri jawapannya ya!!
    sekian

  97. mr bob, saya ore kelantan ni nak tanya sikit, untuk tahun 2009 ni ada tak pakej, dan kalau ada tolong emelkan saya, berminat juga nak pelihara kambing boer ni.

  98. Mr bob, saya di Indonesia.

    Kira-kira berapa harga untuk sepasang fullblood registered jika sampai di Indonesia, jawa timur. thanks

  99. hye en bob,
    bole x email sy serba sikit info pasal boer ni…
    termasuk,langkah awal untuk mula,market boer,dan harga pasaran dan lain2 yg berkaitan..
    sy sgt berminat..
    serta email kan skali kelebihan boer berbanding yg lain…
    thanx a lot…
    appericiate it…

  100. hi mr bob..

    skrg sy bg makan rumput akasia. nak tau ade kebaikan x rumput akasia pada kambing?

  101. Saya berminat untuk mendapatkan baka kalahari red pejantan . Boleh tahu harga kos dan lokasi ladang. Thank you.

  102. Assalamualaikum wth

    Mr. Bob…..
    Saya telah memulakan ternakan kambing kampung, jamnapari dan boer di Kuala Terengganu; yang masih hidup lagi dalam 15 ekor. Manakala 15 ekor mati atas pelbagai sebab. Rancangan nak besarkan lagi mengenai ternakan boer tapi masalahnya, ilmu mengenai boer saya kurenglah Mr. Bob especially bila tak cukup bulan. Frust menonggeng di buatnya. Saya selalu juga follow dlm forum BJ tapi tak jumpa kaedah utk atasinya. mgkn sy blh turun ke ampang ke utk jumpa dengan Mr. BOB.
    hARAP SUDI MEMBANTU SAYA.
    Mat joe – 019-9890426/0193716413

  103. Saya ingin menternak kambing ni, tapi saya risau tentang
    kos bekalan makanan yang mahal dan membuang najis. Boleh bantu saya dalam hal ini?

    • En. Rahim…

      Saya ada menawarkan bekalan makanan kambing. Jika tuan berminat hubungi saya di talian 019-9890426..

      Pellet amat bernutu tinggi. harga 1 beg RM38/50Kg.
      Sekian, terima aksih

  104. Askm Bob,

    Apa pendapat Bob tentang penternakkan Kibas berbanding dengan kambing? ada pasaran tak di Malaysia?

  105. Assalamualaikum Bro BOB
    Saya nak tanya PAWAH boleh ge ke?
    Kalu under PAWAH pakej mane yg saya perlu ambil?
    boleh tlg terangkan dgn lbh lanjut saya berminat ngan program ini…tlg emailkan maklumat ini.Sekian

  106. salam…
    saya nak tanya skit.kambing boer saya sakit
    simptomnye lbh kurang macam ni : 1)kurus
    2) jalan mengengkang dan x stabil,mudah jatuh.
    lebih kurang mcm 2 la.ade cadangan ubat?

  107. Bapa saya menternak kambing boer secara kecil-kecilan. Sekarang kami telah mempunyai 21 ekor kambing boer dan 7 ekor sesuai untuk dijual, yang selebihnya masil kecil dan dijadikan induk. Pertanyaan saya, bagaimanakah caranya untuk saya meluaskan pasaran kambing boer saya ini? Untuk pengetahuan BOB perniagaan bapa saya telah dikenali di kawasan kampung kami, saya bercadang untuk meluarkan perniagaan ini di dalam internet. Apakah laman yang sesuai untuk saya memasarkan kambing ini?

  108. hye, bro,berapa lama o tahun kita boleh dapatkan bailk modal??dan masa yg kita dikira stabil…n boleh buat penambah baikan???

  109. salam

    saya berminat nak bela kambing

    tapi apsal mahalk sgt harga induk??

    takkan mahal dari lembu??biar betik?

  110. Ass….

    Nice blog…. and a good business. Bravo…

    Salam,
    zhd

  111. salam mr.bob,
    tahniah dan terima kasih sbb buat web ini utk info buat bakal penternak.mcm mana nak dptkan baka boer tu.Boleh saya dapatkan detail contact.

  112. assalamualaikum..
    nk tanya skit…sy ingt nk start trnak kambing.. tp xde tanah..modal ade la skit2..sapa2 tau kat mane ade tanah yg nak jual/sewakan dalam 2ekar ckup r..
    klo bleh kat kuala terengganu atau kelantan..

    agak2 brapa kos buat kandang untuk 30 ke 40 ekor kambing..n brapa keluasan yang sesuai untuk setiap kandang..

    ape2 maklumat leh email sy ek..
    eidaniaga@yahoo.com.my

  113. Asalamualaikum Bro,,,,,,,,,, Saya dari sarawak, berminat nak buat jv kat sarawak tak? dan yolong bagi saya price utk penghantaran terus ke sarawak. thanks Bro

    Harap reply cepat

  114. Asalamualaikum..saya ada berminat dalam bidang ternakan kambing ni..dulu ada la skit pengalaman dgn kambing kampung..tu pn x ramai laaa..hehehe..nk tanya la ye Mr bob,,nak jual tu camana ek? kena tunggu pasaran di malaysia ke kita kena cari dari satu area ke area, ke tunggu orang yang cari,,ke rangkaian diluar negara ada ? kalau dari pengalaman Mr Bob skg ni jual cara yang macamana ek? nk mintak pendapat la skit + tnjuk ajar..

  115. assalamualaikum,,encik saya ada minat lah dalam bidang ternak kambing.,dulu pun pernah ternak.tapi macam mane memperoleh kambing tu.,saya berada di indonesia macem mane kalau kita kerjasama..terimakasih

    mohammad fahmi..indonesia

  116. salam.saya penternak jugak,,,,bro gua ada barang nk keluar.(jual).20 ekor betina f1 n f3.berat 27kg -35kg.ada berani…..

  117. leh tak citer sikit macamana bob bermula dulu. saya tengok harga induk melemahkan semangat. tapi saya nak cuba gak kalau modal dah ade. buat masa ni saya tengah research.

  118. Assalamualikum wth…..
    Tumpang Mr. Bob……Klu Mr. Bob nak juga bisa di uruskan….
    Saya ingin membuat tawaran kepada peternak-peternak, pembekal, pekedai dan pemborong kambing Dan Lembu.
    MAKANAN ORGANIK TERNAKAN RUMINAN K
    eterangan : Makanan Organik Ternakan Ruminan MAKANAN PELENGKAP: Hasil Formulasi Bioteknologi menghasilkan nutrien lengkap kaya dengan protin,tenaga vitamin A-D,galian mineral,asid amino,probiotik, Enzims,Efektif Microrganisma (EM).Antioxida.Penghasilan Mas Merah (daging) Mas Puteh(susu) yang bermutu kesihatan,pembesaran dan kelahiran yang tingi..Cukup ekonomi Rm0.38 sen per hari/ekor. Peningkatan berat badan adalah 1 : 7, setiap 7 Kg. pellet di gunakan peningkatan berat badan adalah 1 Kg. Bau yang sedap dan menyelerakan kepada ternakan anda.
    Pallet Makanan Kambing
    Kandungan Nutrien
    Protein – min 12%
    Tenaga Metabolisma – min 10.2Mj/kg
    Kalsium – min 0.65%
    Fosforus – min 0.45%
    Garam – 0.50 – 1.0%
    Vitamin A & D – min 2200 dan 300 i.u/kg
    Serat – min 15%

    KAMBING – RM 38 / 50Kg. (termasuk pengangkutan)
    Penghantaran seluruh malaysia boleh di uruskan.
    Cepat dapatkan dengan kadar segera. Hubungi segera !!!!
    Sekian,terima kasih
    BUMI BIO AGRO, TERENGGANU
    TEL : 019-9802499
    AZIZUL BIN HASHIM

  119. - SAMBUNGAN -
    Kalau nak kan ubat bagi permasalahan kambing di sekitar Kuala Terengganu. Hubungi lah saya mungkin saya dapat membantu anda jua.

    Sekian, terima kasih
    Azizul

  120. - SAMBUNGAN -

    Kalau nak kan ubat bagi permasalahan kambing di sekitar Kuala Terengganu. Hubungi lah saya mungkin saya dapat membantu anda jua.

  121. Assalamualaikum en. Bob,

    Saya berasal dari Bintulu Sarawak dan berminat untuk mendapatkan pakej mini starter kit 3. Bagaimana tentang penghantaran dan kelulusan pihak jabatan haiwan? Terima Kasih.

    Suffian

  122. Saya akan belajar banyak tentang kambing dari email anda. Untung mana antara penggemukan dengan memelihara satu kambing jantan sembilan betina ?

  123. emak saya mahu membuka ladang penternakan kambing di batu kurau, kamunting perak dengan modal rm300000. pakej mana yang sesuai? berapa harga untuk membina rumah kambing? dan boleh kah kambing boer diternak dengan kambing lain. selain itu adakah pihak tuan ada menjual kambing bakar tempatan?

  124. saya seorang remaja yg baru berusia 21 thn dan sya amat berminat untuk menternak kambing.tetapi sya langsung tiada ilmu tentang penternakan…saya ada berbincang degan ayah sya yang saya nak menternak kambing dalam ladang kelapa sawit ayah sya..sya harap abg2 dpt beri tunjuk ajar untuk saya…

  125. Mohon informasi harga terkini kambing boer (bakalan dan indukan) sertasistematis kerjasama yang bisa dijalin.

    Sofiyanta. ST

  126. Salam Encik Bob, saya berminat juga tapi saya perlu mantapkan dengan ilmu dulu, so bila, dimana dan fees untuk menghadiri kursus ini? Planning untuk 2 1/2 tahun dari sekarang, tanah dah ada lebih kurang 1 ekar di Melaka. Kambing ni makan apa dan banyak ke kuantitinya?

  127. Salam Encik Bob, saya berminat juga tapi saya perlu mantapkan dengan ilmu dulu, so bila, dimana dan fees untuk menghadiri kursus ini? Planning untuk 2 1/2 tahun dari sekarang, tanah dah ada lebih kurang 1 ekar di Melaka. Kambing ni makan apa dan banyak ke kuantitinya? Lagi satu setelah menternak banyak-banyak, kat mana nak dipasarkan. Kalau tak laku macmane? Kos mungkin meningkat dari segi makanan dan kalau simpan lama-lama, nanti tua pulak, daging liat…

  128. sy mmg berminat dgn penternakan nie…..tp dimana sy ptt mndptkan ilmu tntg kmbing boer nie….???

  129. EN BOB,SY NK TANYE..sy ad plhara kmbing boer betina 2ekor,jantang 1 ekr..ad anak bru lhir 2 ekr(jntang) y lain baka jmnapari…smua skali ad 17 ekor.sy pnya kndang saiz 50×20 kaki..mslhnya..ilmu tntg trnakan nie pn sy bljr ckt2 ngn orang.sy nk thu,ap cdngn cek bob tuk sy cpt jd cam cek bob…bleh cte 1 per satu..??
    erm lg stu,jnis kmbing y cmne y cek bob cdngkan tuk sy fokus…
    lg pn sy se,sistem pliharaan sy nie cm xbtul je..bleh tak cek bob ajarkan sy tuk market…kuantiti kmbing tuk pch psrn skrg agak2 bpe ekr stok y nk kne ada…??ni email sy,eg_primeniaga@yahoo.com.my

  130. aku nak tanya mcm mana aku nak jual kambing2 aku…

  131. aku pelihara jew nak gak tahu rahsia mcm mana mr.bob jual kambing..tu jew time kacih.asekum..

  132. salam kenal saya dari Surabaya Indonesia
    saya tertarik mencoba beternak kambing boer mau tanya dulu nih masih belajar soalnya…..
    kambing boer saudara apa sudah pernah di ekspor ke Indonesia?
    berapa harga fullblood buck & doe sampai dikirim ke Indonesia perekornya?
    terima kasih

  133. bagus.

  134. salam,saya berminat untuk membuka ladang ternakan kambing. berapakah saiz minimum tanah yang diperlukan untuk membiak 5pasang kambing biasa?
    kedua, berapakah kos yg diperlukan untuk mula menternak?
    ketiga, apakah kelayakkan untuk membuat pinjaman ntuk mulakan bisnes ini?

    sekian, terima kasih

  135. salam mr.bob,
    saye bminat ngan bisnes penternakan kmbing tp x ade knowledge.
    sangat bminat ngan investment plan yg mane pihak cik yg akn jage dan keuntungan dbahagi dua..
    blh x emelkn sy dgn lebih lanjut details2 n kertas kejenyer..
    tq.

  136. 5.PAKEJ KAMBING BOER « Melahirkan Jutawantani Malaysia…

    [...]promosi pakej baka kambing boer 2008. pakej mini. pakej stater kit 1. 1 ekor pejantan fullblood (abga registered) 1 ekor induk fullblood (abga registered)[...]…

  137. 5.PAKEJ KAMBING BOER « Melahirkan Jutawantani Malaysia…

    [...]5.PAKEJ KAMBING BOER « Melahirkan Jutawantani Malaysia… [...]promosi pakej baka kambing boer 2008. pakej mini. pakej stater kit 1. 1 ekor pejantan fullblood (abga …[...]…

  138. Mohon Maaf, Saya Orang Indonesia dan Tinggal Di daerah Jawa Timur. apakah Kiranya Bisa kamin memesan kambing Boer pada perusahaan Anda? Bila Memang bisa bagaimanakah Prosedurnya dan apakah Harganya masih tetap sama Di tahun 2012 ini?

  139. klo dri indonesia bsa beli kambing boernya td?

  140. This is just first thoughts, but the following goes. We switched through VIP cigarettes to Eco-friendly Smoke this week.

    I was not the most heavy of people who smoke before We switched in order to e-cigarettes (strictly the 10-12 light smoking
    a day), but after beginning the VIP 24mg (I picked the highest power after a great underwhelming
    experience with 18mg E-Lites), I was alarmed to discover I was
    burning out Five cartridges per week (about 30 cigarettes a day if the website and packaging
    are to be believed). The power packs also had little lifestyle or toughness in them and achieving to replace them in
    addition to changing cartomizers every Thirty six hours had been beginning to help make vaping almost as
    expensive a routine as smoking cigarettes, disregarding the most obvious health benefits.

  141. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending
    some time and effort to put this article together. I once again find
    myself spending a lot of time both reading and commenting.

    But so what, it was still worthwhile!

  142. Have you ever considered publishing an ebook or guest
    authoring on other blogs? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information.
    I know my subscribers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  143. obviously like your web-site but you need to test the spelling
    on quite a few of your posts. Many of them are
    rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality
    then again I’ll definitely come again again.

  144. Greetings! I know this is kinda off topic however ,
    I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe
    guest authoring a blog post or vice-versa? My website addresses a
    lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
    If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Fantastic blog
    by the way!

  145. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed! Extremely useful info particularly the final phase :) I handle such info much. I used to be seeking this certain info for a long time. Thanks and best of luck.

  146. Simply wish to say your article is as amazing. The clarity
    in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming
    post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: